Покрет за одбрану Косова и Метохије

О. Дарко Ђого: Ако смо синови

Фото: ИН4С

Пише: О. Дарко Ристов Ђого

Када се овом народу упокојио Ђед, остао му је Ђедов син, да му буде отац.

Тако Утјешитељ, Дух Свети, дјелује када остварује један народ као Цркву.

А отац је отац. Волиш га неизмјерно. Чак и да гријеши – прво се мораш запитати гријешиш ли ти? Чак и да се покаже да гријеши – и даље је сушта љубав и мудрост и врлина и ниједан ни стварно, а камоли привидно неразумијевање између синова и оца не смије да угаси љубав. Ако смо синови и не може.

Ако смо синови – нећемо се хвалити љубављу очевом. Чиме се хвалимо: оним што се зна или оним у шта (не) вјерујемо? Ако смо синови – поштоваћемо његов лик и народ и благу ријеч и службу нечему изнад разврставања на ове и на оне синове. Ако смо синови – знаћемо који нам језик говори отац. Ми нећемо имати сумње којим језиком као синови говоримо. Која нам је богомоља мајка, ако нам је Бог Отац и он отац.
Само се несин хвали да га је отац примио.

 

Ако смо синови – нећемо као увријеђене младе писати како нам се отац диви (који се то још син хвали тиме?).

Нећемо подсјећати браћу да смо се борили за мајку нашу Цркву – нисмо се борили за неког другог до ли за оца и браћу и цркву језика и цркву народа српскога коме служимо. Нису то наше заслуге јер не може бити заслужан домаћин који брани своју чељад – може ли да их не брани? Ако смо синови – ни у лудилу, ни у болу, ни у бијесу, ни у пијанству нећемо се одрећи оца.

А кажемо сви да смо му синови.

Оче, очи те наше гледају, као твоје нас. И Ђедо и Св. Василије и Св. Сава прије нас. И Св. Николај Жички и ава Јустин. Само гледај и праштај и моли се. И увијек буди свакоме узданица, као што јеси, и никоме експонат, онај шаблон са којим се сликају, јер то ниси.

Нећу ти рећи да те волимо. Синови то очевима не говоре. Јер се зна.

(ИН4С, 05. 05. 2021)

 

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ