Покрет за одбрану Косова и Метохије

Конференција за новинаре Покретa за одбрану КиМ – Уживо

Фото: Видео принт

Представљање документа “Пројекат реинтеграције КиМ у уставноправни поредак Србије: Концепт закона о суштинској аутономији”

Покрет за одбрану Косова и Метохије – нестраначко удружење истакнутих научника, свештених лица, војника, дипломата, уметника – представља јавности свој «Пројекат реинтеграције Косова и Метохије у уставноправни поредак Републике Србије». Такав документ до данас није постојао и за српску јавност представља новину. Пројекат реинтеграције је јасан и детаљан предлог уставног статуса КиМ, чији су полазиште и циљ реинтеграција ове покрајине у састав Републике Србије и очување територијалног интегритета наше земље. Истовремено, у њему се полази од нужности заједничког живота и признања легитимних интереса српског и албанског народа на Косову и Метохији.

Пројекат реинтеграције је заснован на Уставу Републике Србије и Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Суштинска аутономија за КиМ, предвиђена овим темељним документима, у Пројекту реинтеграције је јасно дефинисана. Устав Републике Србије предвиђа израду посебног закона о суштинској аутономији за КиМ, али се том важном послу до дана данашњег није приступило. Ову празнину попуњава Пројекат реинтеграције написан у форми Концепта посебног (уставног) закона о суштинској аутономији. Она је предвиђена како за косметске Албанце у саставу Србије, тако и за Србе у саставу Косова и Метохије.

Овим документом Покрет за одбрану Косова и Метохије жели да предложи јавности један од могућих, трезвених, на чињеницама и законима заснованих начина решавања Косовског питања, као и да охрабри слободан и квалификован дијалог о путевима реинтеграције Косова и Метохије у састав Републике Србије.

(Медија центар, 17. 06. 2021)