Покрет за одбрану Косова и Метохије

Саопштење Покрета за одбрану Косова и Метохије поводом изјаве Авдулаха Хотија

Изјава Авдулаха Хотија да органи лажне државе косовскометохијских Албанаца неће прекинути кампању за чланство у међународним организацијама још једна је у низу опомена како се ванинституционалним деловањем и грубим урушавањем правног поретка Републике Србије и погоршава положај државе на међународној сцени и нарушава њена преговарачка позиција. Пре само неколико недеља, председник Републике Србије обавестио је јавност о „постигнутом договору“ према којем у наредном периоду Албанци неће лобирати нити аплицирати за чланство „Косова“ у међународним организацијама, а да истовремено Република Србија прекида послове везане за повлачење признања и спречавање учлањивања лажне државе у различитe организацијe. Треба ли наглашавати да су такви самовољни и противуставни договори „на равној нози“ представника једне државе која брани своје изворне државне функције с представницима управо оних елемената који нападају њено државно биће већ само по себи још један облик фактичог признавања илегалних структура из Приштине?

Подсећамо да је по истом обрасцу спроведен у дело тзв. „Бриселски споразум“, па је српска страна експресно испоручила све захтевано, не постављајући превише питања и не размишљајући да би се чак и у таквим околностима на одређени начин могла чувати национални и државни интереси, док албанска страна до данас није испунила једну једину ствар на коју се обавезала – формирање тзв. Заједнице српских општина. Имајући то у виду, изражавамо сумњу и бојазан да се нешто слично може по ко зна који пут поновити, те да најављено заустављање свих иницијатива и активности званичног Београда неће пратити истоветна мера на страни косовскометохијских Албанаца.

Такође, сматрамо да оваква неповољна решења, с негативним исходима по српске интересе, имају своје извориште у самовољном и незаконитом деловању једног човека, председника Републике Србије, који је одавно заборавио не само на овлашћења које има и процедуре по којима би се морала утврдити преговарачка платформа, већ и на полагање рачуна за учињено и неучињено у форми и на начин како је то дефинисано Уставом и законима наше земље.

Због тога, Покрет за одбрану Косова и Метохије од председника Републике Србије ЗАХТЕВА да се сви послови везани за било какве преговоре са представницима међународних организација, других држава или привремених самоуправних органа у Приштини под хитно врате у институционални оквир, да се одвијају у складу са Уставом и законима Републике Србије и не подлежу било каквим импровизацијама и произвољним тумачењима. У супротном, сматраћемо то још једним доказом наших старих и нажалост много пута потврђених сумњи у родољубивост и часност намера његовог учешћа у тражењу решења косовскометохијског питања, које је у јавности одавно препознато као велеиздајничко. 

Председништво Покрета, Београд, 25. јул 2020.