Покрет за одбрану Косова и Метохије

Годину дана од упокојења архимандрита Андреја

Фото: Ђакон Драган С. Танасијевић
Данас 5. августа 2021. навршава се једна година од упокојења архимандрита Андреја, игумана манастира Сланци код Београда.

 

Отац Андреј, један од највећих духовника наше помесне Цркве, остаће упамћен и као један од најпосвећенијих делатника на пољу мисије цркве међу социјално најугроженијим слојевима друштва.

Манастир Сланци под његовом управом постаће уточиште за многе обездомљене, тешилиште за тужне, болница за болне и кухиња за много гладних Београђана са маргина нашег друштва. Наш народ на Косову и Метохији дуго ће памтити пакете хране, лекова, одеће и обуће које им је отац брижно слао о свим већим празницима и бројне хуманитарне акције које је организовао да би им макар мало олакшао врло тежак живот.

Отац Андреј остаће упамћен и као велики добротвор многих сиромашних ученика богословија и студената богословског факултета који данас, по завршетку студија, верно служе нашој Цркви и народу, а добар део њих заузима и врло важна места у јерархији наше Цркве.

Један од многих које је Отац Андреј несебично помагао за време студија и који је нашао место у његовом великом срцу је и моја маленкост. Тренутке проведене са њим памтићу до гроба и иза гроба као нешто највредније у моме животу.

Овом врлом духовнику, добром пастиру а поврх свега човеку великог и топлог срца, човеку који је своје ближње волео више од себе, који је цео живот посветио служењу другима не штедећи ни мало себе, нека је вечан спомен и блажен покој у Царству Божијем.

А ми који смо имали прилике да га упознамо, да једемо хлеб из његових руку и грејемо своја срца на огњу његове љубави према ближњима, треба да памтимо ова његова дела и да их оваплотимо у свом животу и служењу и да тако продужимо ту дубоку бразду коју је отац Андреј заорао на њиви Господњој!

Лука Миленковић

(Радио Глас Православне Епархије нишке)