Покрет за одбрану Косова и Метохије

Покрет за одбрану Косова и Метохије: На вест о упокојењу у Господу оца Андреја, игумана Манастира Светог Архиђакона Стефана у Сланцима

Данас се упокојио архимандрит Андреј (Јовичић), игуман Манастира Светог Архиђакона Стефана у Сланцима.

Отац Андреј се будио и одлазио на починак са Косовом у срцу. Био је један од потписника чувеног Апела за заштиту српског живља и његових светиња на Косову (1982) и нашег Апела за одбрану Косова и Метохије (2018). Када је Апел за одбрану Косова и Метохије, баш као и Апел из 1982, дочекан нападима и прећуткивањем, отац Андреј нас је позвао у Сланце, дао нам свој благослов и сву подршку. Од тада се окупљамо у манастиру, онако како су то вековима, традицијски чинили небројени нараштаји наших предака, бораца за Небеску Правду, за Крст Часни и Слободу Златну.

Све што смо потом учинили – Видовдански позив, Петровданско сабрање, Обраћање Светом архијерејском сабору Српске православне цркве новембра 2018 – било је започето и покренуто у Сланцима, уз благослов оца Андреја.

Неформална група, окупљена око Апела, прерасла је у Покрет на његову иницијативу. Покрет за одбрану Косова и Метохије основан је са благословом оца Андреја, на Сабрању у Сланцима, на дан Преподобног Јустина Ћелијског, 14. јуна 2020. Све што смо до данас урадили постигли смо уз пожртвовану помоћ и подршку оца Андреја и манастира Сланци. На томе му остајемо вечито захвални.

На овоме свету, отац Андреј је испунио пуну меру људске побожности, доброте и честитости. Ми остајемо да сведочимо о томе колико је волео своју Цркву, свој српски народ, своје Косово и Метохију. Благослови, подстицаји и охрабрења оца Андреја обавезују нас да наставимо и истрајемо, све до коначне победе.

 

У Београду, 5.8.2020.       Чланови Председништва и Скупштине Покрета за одбрану Косова и Метохије