Покрет за одбрану Косова и Метохије

Милош Ковић: Покрет за одбрану КиМ основан је на подстицај оца Андреја

 

Проф. др Милош Ковић, ванредни професор на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду и један од оснивача Покрета за одбрану Косова и Метохије, данас је у манастиру Св. Архиђакона Стефана у Сланцима молитвено учествовао у испраћају почившег игумана, архимандрита Андреја (Јовичића). Специјално за Радио “Слово љубве” др Ковић је поделио своја осећања и размишљања о оцу Андреју, подвукавши да “он никада у ствари није напустио Косово и Метохију, које је стално носио у срцу”. Проф. Ковић истиче да је Покрет и основан у манастиру св. Стефана на подстицај оца Андреја, “који се и сада моли за све нас, а то нас све обавезује да се боримо до краја за Крст Часни и слободу златну – до победе”. Изјаву проф. др Милоша Ковића за наш радио је забележила Зорица Зец, сарадница Информативне службе СПЦ.

Подсећамо, на дан Светог Јустина Ћелијског, 14. јуна 2020. године, у манастиру Светог aрхиђакона Стефана у Сланцима код Београда основан је нестраначки Покрет за одбрану Косова и Метохије. Једини и искључиви циљ тог покрета јесте спречавање и трајно онемогућавање правног отуђења од Србије било којег дела јужне српске покрајине.

Језгро Покрета чине потписници Апела за одбрану Косова и Метохије, обелодањеног на Бадњи дан (6. јануара) 2018. године. Покрет је основан са благословом оца Андреја (Јовичића), старешине манастира Светог aрхиђакона Стефана, који је и један од 21 свештеника/монаха потписника Апела за заштиту српског живља и његових светиња на Косову 1982. године.

У Председништво Покрета изабрани су: проф. др Слободан Самарџић, проф. др Богољуб Шијаковић, проф. др Мило Ломпар, проф. др Милош Ковић и проф. др Часлав Копривица. За заступника Покрета изабран је професор др Милош Ковић.

Извор: Радио “Слово љубве”

Фото: Портрет оца Андреја, преузето – znamenje-pirot.blogspot.com