Покрет за одбрану Косова и Метохије

Саопштење Председништва Покрета за одбрану КиМ поводом односа Србије према албанским оружаним нападима на Србе Косова и Метохије

Фото: Косово онлајн

На Косову и Метохији је по ко зна који пут извршено албанско оружано насиље над Србима – овога пута под провидним изговором да се наводно сузбије „нелегална трговина“ на северу Покрајине. Поново се показало да српски народ нема никакву заштиту, ни од стране међународног безбедносног присуства нити од сопствене државе, Србије. Зато се поново голорук бранио, протестним изласком на улице северне Косовске Митровице и Звечана. Велики број био је физички нападнут уз употребу ватреног оружја и са исходом тешког рањавања.

Морамо још једном скренути пажњу српској јавности да су на основу Првог бриселског споразума (2013) из северног дела Покрајине, потписом највиших државних представника Србије, повучене српска полиција и цивилна заштита, те уклоњене све физичке баријере на мостовима, што је омогућило несметано кретање албанских екстремиста по северу Покрајине и припреме разразних злодела. До тада, оружане формације албанске нарко-квазидржаве нису смеле ни да помисле да пређу реку Ибар. Од тада, оне су у више наврата слободно улазиле на ово подручје и најпре застрашивале, а потом и спроводиле насиље над српским становништвом.

Они који су потписали поменути „споразум“ у оваквим приликама „деловали“ су само речима, најчешће врло крупним. Тако је било и јуче у Рашкој, где се због доласка председника државе окупио већи број Срба са севера Покрајине. Они су тражили јасну и делатну реч, а добили су двосмислене поруке: да се сами заштите, а „ми ћемо бити уз вас“; да при томе размишљају о цени сопственог отпора и необећане интервенције Србије, чиме су одговорност за заштиту својих нападнутих грађана скинули са себе и пребацили на њих. Не мање је лицемерна и недавна изјава председника да ће, у случају наредног оружаног јуриша на Србе, држава реаговати након што сачека реакцију КФОР-а пуних 24 сата. Поставља се питање шта ће то чекати 24 сата, када и сам зна (или би требало да зна) да, у случају новог погрома, КФОР, тј. НАТО јединице не само што неће заштитити Србе него ће, као логистичка подршка, директно суделовати у њему.

Остајући дефинитивно без заштите своје државе, Србима са севера Покрајине преостаје још само могућност тоталне грађанске непослушности – да би се коначно престало с легитимисањем и лажне државе и Вучићеве привидне подршке. У то име, Покрет за одбрану Косова и Метохије позива Србе из Покрајине да бојкотују наступајуће „локалне изборе“ и тиме не допусте ни привид свог представљања у крајње непријатељском окружењу. То је једини корак ка алармирању Савета безбедности да једном крајње озбиљно размотри како се спроводи његова Резолуција 1244.