Покрет за одбрану Косова и Метохије

Повереништво за КиМ позвало да се гласа НЕ на референдуму

„Заокружи ‘Не’ на референдуму, одбрани Космет и Устав“ – неколицина мештана Косовске Митровице упутила је позив грађанима Србије уочи сутрашњег референдума за промену Устава. За то време, због контрадикторних информација из Приштине и Београда претходних дана, остаје неизвесно да ли ће и како гласати Срби са Косова, а најновије незваничне информације указују на то да су запослени у српским институцијама већ позвани да сутра гласају у Рашки.

Четворица Митровчана – Небојша Јовић, Иван Милетић, Игор Виријевић и Небојша Милетић, изашли су данас на шеталиште где су развили транспарент „Србска Митровица поручује сачувај Космет. Заокружи ‘Не’ на референдуму, одбрани Космет и Устав“.

Небојша Јовић, који је недавно именован за главног повереника Повереништва Покрета за одбрану КиМ на Косову, казао је медијима да су данас изашли у својству грађана.

Он објашњава да је њихов став у почетку, након расписивања референдума, био да референдум не би требало да се одржи или да се одложи уколико Србима са КиМ се не дозволи да гласају.

Каже да такав референдум не би био легитиман, ни легалан.

Међутим, у међувремену је измењен Закон о референдуму, тј. укинут је цензус неопходног изласка 50 одсто бирача.

Услед тога, данас, уочи референдума, позивају грађане у централној Србији да гласају и заокруже „Не“.

„Кад смо видели да тај референдум не можемо да спречимо, онда кажемо, боље изаћи на референдум. Шаљем апел свима у централној Србији, политичким факторима, Удружењима, појединцу – заборавите причу о бојкоту, гласајте за ‘Не’“, објаснио је Јовић.

Очекујте следећи референдум о признању Косова

Као разлог наводи то да би се изменом Устава, како каже, отворила „Пандорина кутија“, која би једног дана могла да доведе и до признања Косова.

„Кад се отвори та Пандорина кутија, онда можете све да очекујете. Питање је само времена, можда чак до краја године биће питање ‘Да ли сте за споразум са Приштином’, што би значило – ‘Да ли сте за признање независног Косова’, у било којој форми да буде уобличено“, казао је.

Овај референдум не сме проћи, молим браћу у централној Србији – изађите на референдум и гласајте против

У случају да се референдум ипак одложи, и омогући његово одржавање на територији Косова, Јовић поручује да би требало омогућити и онима који нису део Српске листе да имају своје контролоре на изборним местима на Косову, како би надгледали процес и бројање гласова.

Гласање у Рашки?

И док ови Митровчани позивају грађане Србије да се гласа ‘Против’ на сутрашњем референдуму, директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић, тврди да Срби са КиМ-а, не само што желе да гласају, већ и да желе промене Устава.

Јуче је на гласање из Београда позвао и председник Српске листе, потпредседник косовске владе и министар, Горан Ракић.

Са друге стране, још увек је неизвесно како ће и да ли ће Срби са КиМ да гласају на референдуму с обзиром на одбијање Приштине да дозволи било какво другачије гласање, осим у просторијама Канцеларије за везу у Приштини или преко поште и одбијање Београда да пристане на овакву могућност.

Кључ проблема је у питању суверенитета. За косовске власти је неприхватљиво да српске институције организују гласање на територији, како понављају Републике Косово, док Београд истовремено не признаје косовске власти. Између њих је Европска унија, уз земље Квинте који су, са једне стране позвале Приштину да српским држављанима омогуће да гласају, односно да се омогући „прикупљање гласова“, али, са друге стране, признају косовске власти, односно, независност Косова.

Гласање први пут ван Косова?

За то време, међу Србима на Косову, увелико кружи информација да ће се гласање уместо на Косову организовати у Рашки.

Александар Арсенијевић, лидер ГИ Српски опстанак, у изјави за наш портал, потврдио је уједно да је, према информацијама које он има, сутра у 8 организован одлазак за запослене у институцијама Србије на Северу Косова за Рашку, како би гласали на референдуму.

Арсенијевић је иначе, јуче позвао грађане на Косову да сутра у подне изађу на протест због тога што, како је још тада саопштио, на Косову неће бити дозвољено гласање Србима.

Уколико се гласање за српске држављане са Косова сутра буде организовало ван територије Косова, биће то први пут.

Сви изборни циклуси Србије су до сада на Косову одржавани, а од почетка бриселског процеса, уз посредовање ОЕБС-а, на Косову називани „прикупљање гласова“.

Косовски Срби већ годинама своја права, као српски држављани, када је у питању издавање личне документације, вакцинација, судски процеси, остварују у градовима ван Косова – Рашки, Нишу, Врању и Лесковцу, Куршумлији и у Београду, а такође немају ни исти пасош Републике Србије какав имају и остали грађани.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(КоССев, 15. 01. 2022)