Покрет за одбрану Косова и Метохије

Зоран Чворовић: Патријарх Вартоломеј се разбојнички понео према СПЦ

Izvor: N1/Ilustracija

Професор Правног факултета у Крагујевцу Зоран Чворовић изјавио је, поводом одлуке Васељенског патријарха Вартоломеја о Македонској православној цркви, да само Српска православна црква (СПЦ) има право да додели аутокефалност неком свом организационом делу. 

У изјави агенцији Бета, Чворовић је рекао да је Вартоломеј „разбојнички упао на канонску територију СПЦ“ и да је, како их је назвао, „расколнике у Македонији“ који су се одвојили од СПЦ, прогласио за канонску помесну цркву, позивајући се „на наводно право да буде последња жалбена, апелациона инстанца у Православљу, са правом да преиспитује одлуке помесних Цркава“.

Он је додао да Вартоломеј за себе жели положај „источног папе“, иако је „само први по части“ медју помесним православним црквама.

“Неканонском одлуком Цариградске патријаршије је не само прејудицирано решење питања македонског раскола, већ је Цариград овим хтео да потпуно деградира снагу евентуалног томоса који би СПЦ дала православним Македонцима, али и да окрњи и деградира пуноћу власти коју има свака аутокефална Црква, па и СПЦ”, рекао је правни историчар Чворовић, познат и као аутор књиге “Право и православље”.

Он је навео и да је, пре пар година, “иако то канони не дозвољавају”, Цариградска патријаршија интервенисала у Украјини, стварајући од “некадашњих расколника нову неканонску цркву такозвану Православну цркву Украјине”.

“Цариградска патријаршија у односу на друге помесне аутокефалне Цркве нема никакве надлежности, јер све аутокефалне Цркве имају исти обим надлежности и једнаке су медју собом”, истакао је Чворовић.

Према његовим речима, “вероватно се Цариград нада да ће канонска и оштра реакција СПЦ изостати па би зато СПЦ морала одмах да одлучно реагује прекидањем општења са Цариградском патријаршијом, све док она не поништи свој неканонски акт”. 

“Сам текст одлуке Синода Цариградске патријаршије због употребе назива ‘Црква Србије’ јасно говорио о намери Фанара да и даље разбија јединство СПЦ по државним границама успостављеним деведесетих година”, нагласио је Чворовић.

Македонски медији су касно синоћ јавили да је Васељенска патријаршија признала као канонску Македонску православну црку под називом Охридска.

СПЦ се није, за сада, оглашавала.

(Н1, 10. 05. 2022)

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ