Покрет за одбрану Косова и Метохије

Хил и Вучић о “енергетској диверсификацији”

Извор: Новости

Сједињене Америчке Државе подржавају иницијативу Отворени Балкан, поручио је данас амбасадор САД у Београду, Кристофер Хил, на састанку са председником Србије, саопштило је Председништво.

Александар Вучић одржао је јутрос састанак са америчким амбасадором, са којим је разговарао о унапређењу билатералних односа, енергетској диверсификацији, евроинтеграцијама Србије, као и о актуелним геополитичким питањима и иницијативама за регионално повезивање.

Како наводи Председништво, Вучић је на састанку поновио напоре Србије усмерене на очување мира и стабилности у региону.

„Будући да се наша земља својом доследном и озбиљном политиком позиционирала као поуздан и одговоран партнер, посвећен политичком дијалогу и даљем развоју регионалних односа у свим областима“, додао је српски председник.

 

У том смислу нагласио је да је управо Србија иницијатор и покретач бројних пројеката који на најбољи начин повезују земље Западног Балкана, те да је стога, како тврди, и препозната као проактивни партнер свима онима који желе да искрено и предано раде на напретку региона.

Председништво наводи, да је Хил на састанку поновио подршку САД европским интеграцијама Србије и земљама региона, али и став Сједињених Држава да Европска унија треба да се шири.

Као и претходно на састанку са председником Скупштине Србије, Ивицом Дачићем, Хил је и данас поновио да САД подржавају иницијативу Отворени Балкан.

„Подржавамо и иницијативу Отворени Балкан и спремни смо да помогнемо у њеном бржем развоју“, нагласио је амбасадор Хил, наводи Председништво.

Он је такође додао да ће САД увек подржати напоре на продубљивању регионалне економске сарадње на начин који промовише интеграцију са Европском унијом.

Саговорници су се, када је у питању дијалог Београда и Приштине, сложили да све напоре треба усмерити управо на дијалог под окриљем Европске уније, те да је разговор једини прави пут за решавање отворених питања, као и за постизање одрживог договора.

Наслов: Покрет за одбрану Косова  и Метохије

(КоССев, 23. 05. 2022)