Покрет за одбрану Косова и Метохије

Потпредседник Швајцарске: Подршка ”Косову” за чланство у СЕ

Извор: КоССев

Косовски премијер, Аљбин Курти, састао се данас са потпредседником Швајцарске, Аланом Берсетом, током Светског економског форума који се одржава у швајцарском граду Давосу.

Како се наводи у саопштењу кабинета косовског премијера, осим што су на састанку похваљени пријатељски односи Косова и Швајцарске, Берсет је наводно поручио да је Косово „приоритетна земља“ за Швајцарску.

„Истакнуто је проширење и продубљивање сарадње што ближе заједничким интересима и питањима, као што су друштвено-економски развој Косова и стабилност и просперитет Западног Балкана“, наводи се.

Осим тога, из Куртијевог кабинета кажу да је високи швајцарски званичник потврдио и снажну подршку ове државе званичној пријави Косова за чланство у Савет Европе.

„Пријава ће омогућити грађанима Косова да користе механизме Европског суда за људска права“, казао је он, наводе из кабинета косовског премијера.

Берсет је потом похвалио и став Косова по питању рата у Украјини.

„Курти је истакао потребу даље координације и блиске сарадње између Косова и демократског света, како би се супротставили руској агресији, али и суочили са утицајем и могућим последицама у региону Западног Балкана“, наводе из кабинета.

Светском економском форуму у Швајцарској присуствује и српски председник, Александар Вучић, који ће се на панелу „Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана“ наћи са Куртијем.

(КоССев, 24. 05. 2022)