Покрет за одбрану Косова и Метохије

Црна Гора се окренула Хрватској и добила снажан одговор од „старе добре пријатељице“

CC0 / Pixabay /
Услови које је Хрватска академија знаности и умјетности (ХАЗУ) поставила Црној Гори за професора Саву Марковића нијесу изненађење, а он вјерује да ће то бити услови хрватске државе да би Црна Гора ушла у Европску унију.
 
Марковић сматра, међутим, да је држава Црна Гора овако нешто и призивала, и дозвала.
 
“Тешко да ми можемо имати веће пријатеље него у свом народу, али ми смо окренули леђа Србији, окренули се према Хрватској, а они као озбиљна држава знају шта раде и испостављају нам сада захтјеве”, каже Марковић за Спутњик.

Захтеви Хрватске Црној Гори

 
Хрватска академија знаности и умјетности (ХАЗУ) објавила је документ под називом “Прилози за заштиту хрватских националних интереса приликом преговора Републике Хрватске с Босном и Херцеговином, Црном Гором и Србијом у погледу њихова уласка у Еуропску унију” у којем се предлаже да Хрватска тражи ратну одштету од Црне Горе, да Бокељска морнарица буде заједничко добро, а острво Мамула да више не буде у Црној Гори.
 
“Само неуке и злонамјерне могао је изненадити овај документ ХАЗУ. Такви се услови постављају држави која нема властити спољну политику, већ слиједи вањску политику великих сила, а при томе се не води рачуна о минимуму националног достојанства. Не кажем да у овим условима можемо пркосити великим силама, али у оквиру великих геостратешких подјела могли би барем да сачувамо национално достојанство. Ми га нажалост нијесмо сачували и нема никаквог изгледа да га сачува ни актуелна влада, није то урадила ни прошла, ни све владе последњих 30 година”, каже Марковић.
 

Став Академије је и став хрватске државе

 
Што се тиче услова које је ХАЗУ испоставила Црној Гори, као “наша стара, добра пријатељица”, Марковић каже да би био мањи проблем да је то став само њихове Академије.
 
“Бојим се да је то став њихове државе, а ако желите у ЕУ треба да за вас гласају све њене чланице. Једна може ставити вето на ваше чланство и од тога нема ништа. Дакле, да бисмо постали чланови ЕУ треба да Хрватској дамо Мамулу, да платимо ратну одшетету, да се извинимо и да, између осталога, водимо рачуна како ради ТЕ Пљевља, јер не дај боже, да дуну неки непредвидљиви вјеторови и загаде њихово приморје, а они су позната туристичка дестинација у Европи и свијету”, каже Марковић.
 
Он иронично истиче да држава Црна Гора у понечему треба и да се угледа на Хрватску.
 

“Ако бисмо у чему могли да се угледамо на Хрватску, треба да се угледамо на њихову спољну политику. У два свјетска рата Хрватска је била на страни губитника, али је уласком у Краљевину Срба, Хравата и Словенаца успјела да избјегне да плати ратну одштету, касније и за вријеме социјализма нијесу платити гријехе из Другог свјетског рата. Ко није неучио лекције из историје, а оне се стално понављају, плаћа рачуне, а ми смо изгледа народ понављача”, констатује Марковић.

Бобан Нововић

(Спутњик, 24. 05. 2022)