Покрет за одбрану Косова и Метохије

Одаловић: У Штаваљу нису пронађени посмртни остаци

Фото: Нова.рс

Завршена је претрага локације рудника Штаваљ код Сјенице ради проналаска особа која се воде као нестале током оружаних сукоба на КиМ. После две недеље претраге, на овом месту нису откривени посмртни остаци.

Како су саопштили из Канцеларије за нестала лица, претрага се обуставља, а терен ће бити враћен у првобитно стање.

Претрага је започела 10. маја, а надлежни државни органи Србије радили су на основу наредбе Тужилаштва за ратне злочине. Спровођење активности на локацији рудник Штаваљ, наводе из ове Канцеларије, било је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

„Пуних тринаест радних дана су трајали радови. Преко седам хиљада кубика разног материјала је на овим локација претражено. И дефинитивно можемо рећи да посмртни остаци нису пронађени. Започећемо са враћањем локације у првобитно стање. И окрећемо се новим задацима. Оно што је битно за ову и за остале локације које смо претражили у Србији, без обзира на извор и поузданост информација, све су проверене. Ниједну нисмо игнорисали“, рекао је Вељко Одаловић из Комисије за нестала лица.

У Србији су до сада на пет локација пронађени посмртни остаци 917 особа са простора КиМ, идентификовани су и предати породицама.

Из српске Комисије за нестала лица кажу да су до сада решили и идентификовали преко 1.800 случајева несталих особа. Од тог броја око 1.500 су била тела косовских Албанаца, а остало су косовски Срби. У овом тренутку се трага за још око 1.600 несталих особа.

„Ова сарадња је кључна, јер је потребно обезбедити и дати одговоре породицама несталих шта се догодила са њиховим најмилијима. Сви смо овде управо због породица несталих. Много времена је прошло и морамо пожурити са давањем одговора. Знамо да су многи чланови породица, нажалост и преминули током свих ових година, али наша је дужност да им обезбедимо одговоре“, рекла је Мартина Фава из Међународног комитета Црвеног крста.

Поред државних органа, судских и рударско – геолошких вештака из Србије, на локацији у близини рудника Штаваљ били су присутни и стручњаци ЕУЛЕX, УНДП и делегације Радне групе из Приштине за нестала лица.

(Нова.рс/КоССев, 25. 05. 2022)