Покрет за одбрану Косова и Метохије

Ухапшен мушкарац који је спустио дрон на утакмици Србија–Албанија – Медији: Био осуђен због поседовања оружја

Фото: Исмаил Морина – Баллисти/Фејсбук

Албанска полиција ухапсила је данас Исмаиља Морину (Исмаил Морина), познатијег јавности по томе што је на утакмици Србија – Албанија 2014. године управљао дроном са заставом такозване „Велике Албаније“, пренели су приштински, потом и београдски медији.

Коха је јавила да је Морина, за којег наводе да је познати навијач албанске фудбалске репрезентације, ухапшен у Кукешу.

Овај медиј пише је да је потврда о хапшењу објављена на Фејсбук налогу Морине на којем стоји:

„Прогон се наставља у симбиози њихових комунистичких очева по налогу из Београда“.

Поводом хапшења Морине огласио се и бивши премијер Албаније, Саљи Бериша (Сали Берисха).

Он је оптужио садашњег премијера ове земље, Едија Раму, да је хапшење извршено „из освете“, а због дрона којим је Морина управљао на стадиону у Београду још 2014. године.

„Рама по налогу Београда хапси супернавијача наше репрезентације Исмаиља Морину. Рама и Вучић, њихове тајне службе су поставиле ниске замке Морини и измислиле оптужбе без икаквог основа. Оштро осуђујем хапшење Морине и захтевам његово моментално ослобађање“, навео је Бериша у објави на Фејсбуку.

Он је уједно позвао све међународне организације за људска права да интервенишу како би што пре дошло до ослобађања и да, како је казао „осуде политички прогон Морине од стране злогласног бинома Рама-Вучић“, поручио је Бериша.

Исмаиљ Морина је 2015. године објавио видео снимак из северног дела Митровице, на којем се види како аутомобилом пролази кроз град.

Он је мање од годину дана након инцидента са дроном у Београду посетио јужни и северни део града, а медији су тада објавили фотографије овог навијача на Северу у присуству још двојице младића, од којих је један и наоружан калашњиковим, док се у позадини јасно види Јужна Митровица, као и река Ибар.

 

О хапшењу Морине писао је и ФоНет, наводећи да ће он провести у затвору више од пет месеци.

Позивајући се на наводе албанске полиције, ова агенција наводи да је установљено да се Морина налази на потерници, јер је раније осуђен на затворску казну од пет месеци и 12 дана због недозвољеног поседовања оружја и муниције.

Хапшење је, наводи даље ФоНет, уследило након што је суд у Драчу укинуо одлуку суда у Тирани, којом је казна затвора замењена условном казном.

Морина је хапшен и 2018. године у Дубровнику на основу потернице из Србије, али је хрватски суд тада одлучио да га изручи Италији, где, према писању албанских медија, он има боравиште.

Међутим, Морина је средином исте године објавио да је пуштен из затвора, а док је, како су тада пренели медији, званичник министарства спољних послова у Тирани рекао да је италијански суд „рашчистио пут“ за ослобађање Морине.

(КоССев, 25. 05. 2022)