Покрет за одбрану Косова и Метохије

Шта је Додик сасуо у лице шефици британске дипломатије

© Sputnik / Лола Ђорђевић
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је на састанку чланова Председништва са министарком спољних послова Велике Британије Елизабет Трас да је БиХ нефункционална и пропала земља.
 
“Рекао сам да је БиХ нефункционална и пропала држава јер постоји огромно мијешање, па и њихове /британске/ владе, те да је /бивши високи представник у БиХ/ Педи Ешдаун срушио Дејтонски споразум уз асистенцију те владе”, истакао је Додик након састанка.
Додик је рекао да нема информације о угрожености БиХ, реферирајући се на изјаве Трасове да су Молдавија, Грузија и БиХ угрожене и да их треба бранити.
 
“Рекао сам јој да сам члан врховне команде у БиХ и да ми немамо такве информације, да је командант Алтее рекао да је овдје стабилно и мирно, да је замјеник Здруженог штаба НАТО исто тако рекао да нема безбедносних изазова, а то смо могли да чујемо и од Стјуарта Пича /специјалног изасланика за западни Балкан/ који је био ту присутан. Рекао сам јој да не може да тврди да овде треба некога да брани”, истакао је он.
 
Додик је, како је рекао, након навода Трасове о њеном доласку и присуству Велике Британије у БиХ, упитао “ко је звао и зашто имају право да уђу у неку суверену земљу и да о томе говоре”.
 
 
Он је нагласио да је шефици британске дипломатије рекао да у БиХ не постоји високи представник.
 
“Рекао сам јој да је Велика Британија земља која је гарантовала Дејтонски споразум и да треба да се држимо оног што је написано, а написано је да чланице потписнице Анекса 10 овог споразума треба да именују високог представника, а Савет безбедности УН да то потврди, али да се ни једно ни друго није десило”, навео је Додик.
 
Додик је рекао да је Трасова одговорила да Велика Британија сматра да у БиХ постоји високи представник и да је то Кристијан Шмит.
“Ја сам јој након тога дао Анекс 10 да мало прочита. Верујем да ће промијенити став ако буде досљедно читала”, нагласио је Додик, пренела је РТРС.