Покрет за одбрану Косова и Метохије

Чавушоглу у Приштини

Фото: Твитер налог турског министра спољних послова

Вест је ажурирана

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу од јуче поподне борави на Косову. На аеродрому у Приштини га је дочекала министарка спољних послова и дијаспоре, Доника Гервала, а данас се састао са Вјосом Османи и Аљбином Куртијем.

Како је саопштено из њеног кабинета, косовска председница је затражила подршку Турске за чланство Косова у Савету Европе, док је похвалила подршку Турске НАТО интеграцији Косова.

После састанка са Османи уследио је и са косовским премијером.

„Разговарали смо о модалитетима за унапређење наше сарадње. Нагласио сам претњу коју представља терористичка организација ФЕТО (гуленисти, прим.ред.)“, турски министар је поручио на Твитеру.

Дан раније, као информације за медије издвојене након састанка са Гервалом, турски министар је нагласио да подржава дијалог Београда и Приштине, те да у „потпуности подржава стабилност и развој Косова“.

 

Куртијев кабинет је у први план истакао подршку за „независност, суверенитет и територијални интегритет Републике Косово, као и за чланство у међународним организацијама“.

„Он је рекао да Турска подржава чланство наше земље у Савету Европе и да је Косово земља партнер НАТО-а. Он је такође истакао да Република Турска придаје велики значај миру и стабилности и да нец́е дозволити да се регион Балкана врати у мрачне године 1990-их“, наводи се у саопштењу из Куртијевог кабинета.

У центру пажње косовских медија јуче и данас биле су поруке госта из Турске о подршци „територијалном интегритету и суверенитету Косова“, али и питању које је посебно важно за турску власт – а то је борба против гулениста.

„Покушавају да трују младе људе и да улажу у медије, док са друге стране покушавају да се инфилтрирају у институције. За нас је узнемирујуц́е да видимо то, а знамо да су они опасни за будуц́ност“, казао је Чавушоглу.

С друге стране, турске бизнисмене позвао је да улажу на Косово и то у области енергетике.

Управо енергетика је нешто због чега је Турска такође у центру збивања у вези са дијалогом између Београда и Приштине.

Косовском компанијом за дистрибуцију електричне енергије КЕДС од 2013. године управља турски конзорцијум “Çалик-Лимак”, који има, како је недавно писала РСЕ, ексклузивна овлашћења да дистрибуира електричну енергију на целој територији Косова, да управља и одржава теренску имовину.

Иако је је исте године у Бриселу постигнут споразум о енергетици, он још увек није у потпуности реализован на терену, а најаве да ће се ускоро споразум и закључити, пре свега о регистрацији косовско-српске фирме на Северу, изнео је недавно српски председник Александар Вучић.

„Дани у следећој недељи су кључни да видимо да ли ће бити финализован договор за почетак имплементације енергетског пута“, опрезнији је био косовски премијер Аљбин Курти јуче.

Потписан је и споразум о повећању број летова између Приштине и Турске са 28 на 42 летова недељно, што ц́е такође резултирати нижим ценама путовања за путнике.

Вест је потврдио косовски министар за инфраструктуру Љибурн Аљиу (Либурн Алиу), али и јуче без детаља сам Чавошоглу.

„Овај споразум доприноси даљем развоју ваздушног саобрац́аја уопште, у погледу развоја обима ваздушног саобрац́аја између две републике“, написао је Аљиу на Фејсбуку.

Посета турског министра уследила је после посете грчког министра спољних послова Приштини.

(КоССев, 19. 06. 2022)