Покрет за одбрану Косова и Метохије

Четворо оптужених за припремање терористичких напада на КФОР, цркве и дискотеке пуштени ради поновљеног суђења

Извор: КоССев

Извор: Заклетва за правду (Текст је изворно преведен са албанског)

У Основном суду у Приштини оптужени Грамос Шабани (Схабани), Едона Хаљити (Халити), Аљберт (Алберт) Адемај и Љеотрим Мусљиу (Леоттим Муслиу) ослобођени су оптужби за припремање терористичких напада на дискотеке, цркве и КФОР.

Ослобађајућу пресуду Шабану, Хаљитијевој, Адемају и Мусљиуу објавио је у среду судија Агим Кучи, преноси „Заклетва за правду“.

Према речима судије Кучија, оптужени су у недостатку доказа ослобођени оптужби јер није доказано да су починили кривична дела која им се стављају на терет.

Трошкови поступка падају на терет буџета суда.

Против ове пресуде незадовољне странке имају право жалбе у законском року од 15 дана од дана пријема исте.

Иначе, оптужени Аљберт Адемај је осуђен на годину и шест месеци затвора, због непријављивања кривичних дела, при чему је за исто кривично дело, као и кривично дело недозвољено држање оружја, оптужени Љеотрим Мусљиу осуђен на казну затвора две године и три месеца.

Али, после жалби Апелационом суду, суд је одлучио да пооштри казну оптуженом за регрутовање за тероризам Грамосу Шабанију, коме је са 6 година затвора у првостепеној пресуди, пооштрена казна на 8 година затвора.

Такође, у жалби је одлучено да се Шабанију, заједно са супругом Едоном Хаљити, такође оптуженом у овом случају, поново суди за кривично дело „Припремање терористичких аката или кривична дела против уставног поретка и безбедности Републике Косово“, јер су обоје првостепено осуђени.

Оптужени Бујар Бехрами је, према наводима тужилаштва, током априла – маја 2018. године, у циљу извршења терористичких аката на Косову, током комуникације са особом по имену Мурсељ Мурсељи (Мурсел Мурсели) из Немачке, слао средства осумњиченом Ресиму Кастратију, ради куповине материјала за експлозив и ватреног оружја.

У оптужници се наводи да је 20. априла 2018. године, 24. априла 2018. и 14. маја 2018. године, преко институција за пренос новца „Монеy Грам” и „Wестерн Унион” посредно послао износ новца од 2.629,45 евра, 3.117,01 евра и 3.255,00 евра (укупно 9.001,46 евра), на име лица по имену Петрит Гаши (Гасхи), а да је исте трансакције спровођења мера тајне присмотре и истраге потврдио и сам осумњичени Бехрами.

Овим је, према наводима тужилаштва, Бујар Бехрами извршио кривично дело „омогућавање извршењу тероризма” из члана 138. ст. 1 КЗРК.

Оптужница Грамоса Шабанија терети и за кривично дело „Припремање терористичких аката или дела против уставног поретка и безбедности Републике Косово“ из члана 144. ст. 3, у вези са кривичним делом „Извршење дела тероризма“, из члана 136. ст. 1 КЗРК.

Према оптужници, оптужени Грамос Шабани, током месеца маја, па до 2. јуна 2018. године, са директним умишљајем планирао је припремање терористичких аката у Белгији и Француској, будући да је и белгијски држављанин.

Он је, како наводи тужилаштво, планирао самоубилачки напад експлозивом на местима која посећују грађани. Уз спровођење прикривених мера истраге и надзора, односно праћење разговора на јавним и приватним местима од стране Косовске полиције – ДКТ, у Приштини, дана 05.06.2018.године, исти је ухапшен.

Такође, у наставку оптужнице се наводи да је Грамош Шабани 2. јуна 2018. намерно позвао своју супругу Едону Хаљити из Ајвалије, како би припремила терористичке акције на Косову, наложивши јој да возилом изврши самоубилачки напад експлозивом на припаднике КФОР-а на Косову и другим местима која грађани посећују и да планира набавку ватреног оружја и експлозива, а у циљу извршења терористичког акта.

За ове радње, тужилаштво га терети за кривично дело „Регрутовање ради тероризма“, из члана 139. КЗРК.

Оптужена Едона Халити је, према наводима тужилаштва, у периоду од маја до 2. јуна 2018. године, по налогу оптуженог Грамоса Шабанија, учествовала у инкриминишућим радњама припремања терористичких аката на Косову, планирајући да изврши самоубилачки напад, са експлозивом у возилу против припадника КФОР-а на Косову, као и на другим местима која посећују грађани, опремљена ватреним оружјем и експлозивом у циљу извршења терористичког акта.

Због ових радњи, оптужница терети Едону Хаљити за кривично дело „Припремање терористичких аката или кривична дела против уставног поретка и безбедности Републике Косово“, из члана 144. ст. 3, у вези са кривичним делом „Извршење дела тероризма“ из члана 136. ст. 1 КЗРК.

Остала двојица оптужених, Аљберт Адемај и Љеотрим Мусљиу, тужилаштво терети да од децембра 2017. до 29. јуна 2018. године у Приштини и другим местима на Косову, иако су били свесни и обавештени да Бујар Бехрами и Ресим Кастрати припремају терористичке акте, нису обавестили полицију о инкриминишућим радњама кривичних дела из Главе КСИВ – кривична дела против уставног поретка и безбедности Републике Косово из члана 144. ст. 1, у вези са кривичним делом из члана 136. ст. 1 КЗРК.

Овим су Аљберт Адемај и Љеотрим Мусљиу, према оптужници, извршили кривично дело „Непријављивање кривичних дела или њихових извршилаца“ из члана 386. ст. 1, подстав 1.4 КЗРК.

Оптужени Љеотрим Мусљиу терети се и за кривично дело „Неовлашћено држање, контрола или држање оружја“ из члана 374. ст. 1 КЗРК.

То је због тога што је оптужени Мусљиу, према оптужници, без важеће дозволе, а кршећи важећи закон о оружју на Косову, обезбедио и поседовао ватрено оружје – аутоматске пушке, који су приликом упада Косовске полиције у кућу и пратеће објекте, заједно са муницијом, одузети.

(КоССев, 17. 06. 2022)