Покрет за одбрану Косова и Метохије

Стеван Гајић: Срби Вучићу неће опростити издају Косова и санкције Русији

Стеван Гајић (Фото: Новорусија)

(Регнум, 15. 6. 2022)

Процес европских интеграција Србије потпуно је супротан њеној тежњи да очува територијални интегритет, али српске власти никако да одустану од ЕУ као спољнополитичког приоритета, изјавио је агенцији Регнум српски политиколог, научни сарадник београдског Института за европске студије Стеван Гајић.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић рекао је 14. јуна да, иако евроскептицизам расте из дана у дан међу становништвом, српске власти остају на путу евроинтеграција. Он је додао да изјаве званичника ЕУ да Београд треба да призна независност Косова не изазивају позитивне емоције код Срба, што важи и за притисак Брисела на спољну политику Србије. Ипак, „треба бити рационалан” и не дозволити да емоције омету прагматизам, нагласио је Вучић, запитавши: „Можемо ли без Европе и њених инвестиција?“.

Неколико дана раније Приштину и Београд посетио је немачки канцелар Олаф Шолц, поручивши да Србија неће моћи да постане чланица ЕУ ако не потпише споразум о међусобном признању са Косовом. Шолц је подсетио руководство Србије и на потребу придруживања заједничкој спољној политици ЕУ и увођењу санкција Русији.

„Тезу да Србија може да уђе у ЕУ и да задржи Косово и Метохију у свом саставу никако није измислио Вучић“, рекао је Гајић. „Био је то слоган и једне од предизборних кампања претходних, демократских власти. И тада је то звучало апсолутно илузорно, међутим у то време Брисел је излазио ишао у сусрет званичном Београду и неко време му дозвољавао да народ држи у уверењу да неће тражити потпуно понижење Срба. Али данас, у контексту непријатељстава на истоку европског континента, то више није могуће“.

Према Гајићу, немачки канцелар Шолц, који је током балканске турнеје отворено изјавио да би преговори о „нормализацији односа” Београда и Приштине могли да резултирају само признањем Косова, заправо је учинио услугу Србима који се противе европским интеграцијама.

„Овим је Шолц буквално активирао инаџијски архетип међу Србима, а идеја о уласку Србије у ЕУ постала је још мање популарна. Вучић даје помирљиве изјаве, знајући да ће Европска унија сада извршити још већи притисак на њега како би га приморао да призна Косово и уведе санкције Русији“.

Гајић сматра да ће Запад у ту сврху укључити и невладине организације које ће објавити још доказа о повезаности Вучићевог режима са подземљем. „Вучић зна да ће му сада приредити ‘топлог зеца’, али је свестан да би му народ много лакше опростио криминалне афере него издају Косова или увођење санкција Русији. Апсурд је у томе што би му Срби, који су већ свашта чули о њему, пре опростили афере него издају Косова или срамоћење државе придруживањем антируским санкцијама. По таквој цени, Вучићу чак и улазак Србије у ЕУ не би био приписан као успех, већ искључиво као грех“, рекао је Гајић.

Према Гајићу, Вучићу ће бити много јефтиније да престане да игра игру уступака Западу, јер искуство показује да су сви лидери земаља који су покушали да играју ту игру изгубили и моћ и достојанство. Играње на уступке Западу подразумева не само признање сецесије Косова, већ и увођење санкција Русији. То су повезане ствари, што је и Шолц врло јасно поручио.

Срби могу само да захвале немачком канцелару на бахатости која се граничи са глупошћу, пошто је први отворено рекао да је цар го, односно да не можемо у ЕУ са Косовом и Метохијом. То је народу било јасно и пре десет година, али су се српски политичари увек правдали наивном причом како Запад захтева од нас нормализацију односа са Косовом, што не подразумева признање независности. Била је то нека врста хаику поезије српског руководства, коју нико од обичних људи није могао до краја да разуме. Сада је дошао Шолц и олакшао нам живот, закључио је Гајић.

Татјана Стојановић

Са руског посрбио: С. Г.

(Стање ствари, 18. 06. 2022)