Покрет за одбрану Косова и Метохије

Рама против Мартијевог извештаја, Курти против Отвореног Балкана

Фото: Фејсбук

У Приштини је данас одржана заједничка седница косовске и албанске владе. Потписани су нови споразуми, а потом су премијери одржали конференцију за штампу. Изнели су потпуно супротна виђења иницијативе „Отворени Балкан“, а док је албански премијер најавио да ће његова земља сачинити резолуцију у вези са „неутемељеним тврдњама“ Дика Мартија, коју ће упутити Стразбуру.

Циљ резолуције је да се демантују тврдње бившег известиоца у Савету Европе, Дика Мартија, чији је извештај био повод за формирања Специјалног суда, казао је данас Еди Рама, преноси Клан Косова.

Каже да „забрињава неоснованост Мартијевих тврдњи“, те је изнео очекивање да ће резолуција бити поднета у септембру ове године.

„Припремамо резолуцију за албански парламент и ићи ћемо у Стразбур што је пре могуће, надам се у септембру, да се обратимо Савету Европе, због чињенице која постаје забрињавајућа: потпуна неоснованост Дика Мартија и руског утицаја на ову причу о Жутој кући“, рекао је Рама.

Он је подсетио да је представник Русије у УН-у на недавној седници говорио управо о трговини органима.

Представник Русије у УН-у тада се на седници Савета Безбедности осврнуо на Извештај СЕ “Нечовечно поступање са људима и недозвољена трговина људским органима на Косову“, наводећи да је извештај „расветлио злочине“ те да „без обзира на сведочења о нелегалној трговини органима и другим нехуманим радњама лидера косовских Албанаца, МКСЈ ниједног од њих није позвао да да исказ, и није ни почео са истрагом таквих навода.

Представник Албаније је тада негирао наводе о умешаности Албаније и Албанаца у ратне злочине.

 

„Оптужба за трговину органима је понављана оптужба руске пропаганде, Русија је ударила говором амбасадора, осврнувши се на трговину органима и у оптужници против оптужених нема чак ни чињенице која се односи на Дика Мартија и извештај који је био повод да се пређе цео пут до Специјалног суда“, изјавио је Рама.

Он је казао да неко мора да чује ове „неправде“.

„За то неко мора да отвори уши. Свет мора да слуша, спонзори овог трибунала морају да слушају. У оптужници нема ништа, нула. Имамо право да верујемо да овде нису нимало добронамерно пружене руке према Косову, никако према Албанцима који су подстакли овај извештај“, рекао је он.

Осим Раме и приштински званичници су неретко у прошлости говорили о извештају Дика Мартија као основу или поводу за успостављања специјализованих комора.

Међутим, оснивању суда за ратне злочине на Косову, претходио је накнадни процес верификација Мартијевих сазнања од стране америчког тужиоца Клинта Виљамсона који је био главни тужилац Специјалног тима Европске уније за злочине на Косову од 1999.

Вилијамсон је 2014. године тврдио да са својим тимом тада није пронашао довољне доказе за покретање оптужнице за трговину органима, али да они могу да уследе, те да су његови налази ипак у складу са извештајем Дика Мартија, као и да су прибављени докази довољни за покретање оптужница. Убрзо затим уследио је и процес формирања Специјалног суда.

О томе читајте више у вести: Куд се деде извештај Клинта Вилијамсона?

 
Рама: Отворени Балкан нас не спаја са Косовом, али нас и не одваја

Рама је на истој конференцији за штампу говорио о регионалним односима.

Казао је да западном Балкану није потребна „радикализована Србија“ и додао да треба учинити све да се овај део Европе што пре интегрише, преноси приштинска Коха.

„Морамо да дамо све од себе да повећамо све оне могућности које интегришу овај део Европе, који није без разлога историјски најзаосталији део“.

Премијер Албаније се осврнуо и на „Отворени Балкан“.

У Приштини је казао да он и Аљбин Курти не деле исто мишљење о овој иницијативи, али са друге стране, каже да то није препрека билатералним односима Приштине и Тиране.

„Тачно је да нас ’Отворени Балкан‘ не спаја, али нас и не дели. У овом тренутку имамо различите перспективе, али те перспективе нас не спречавају да идемо напред у билатералним односима“, поручио је Рама.

Каже да би све оно што се постигне у склопу иницијативе, требало да се примени између Косова и Албаније.

И данас је подсетио на укидање царинских тарифа између Косова и Албаније, као и и да ће његова земља овакву одлуку за сада почети да примењује једнострано, јер је „Косово тражило неко време за економско проучавање“.

„Да видите колико се смејемо, рекли бисте да је ово Куртијев брат, а не Вучићев“

Рама је рекао да са Аљбином Куртијем има пријатељски и дугогодишњи однос.

„Ми смо истовремено људи са чврстим убеђењима. Ми смо мирни и то показује чињеница да смо заједно, а да видите количину смеха и аутоироније која нас спаја, изненадили бисте се, рекли бисте да је ово Куртијев брат, а не Вучићев“, навео је премијер Албаније.

Курти: Немам ништа ново да кажем о Отвореном Балкану, данас потписани споразуми су вишеструко важнији

На истој овој конференцији косовски премијер је изнео сличне наводе. Казао је да су односи Косова и Албаније братски и да нема потребе за посредницима.

Са друге стране, на питање новинара о регионалној иницијативи „Отворени Балкан“ Курти је казао да данашњи састанак косовске и албанске владе „није био регионалан, већ билатералан и братски“, те да деветнаест споразума који су данас потписани имају већу тежину од других споразума који су произишли из ове иницијативе, пренели су приштински медији.

„Веома смо заинтересовани да се придружимо царинском аспекту, нема сумње да ће се у наредним месецима међусобна трговинска размена и улагања једних у друге повећати. Деветнаест споразума, меморандума и протокола, вишеструко је више од осталих споразума склопљених у регионалним иницијативама. Данас је вест јачање и унапређење нашег заједништва, а не разлике које су познате. Нова лука Драч… железница у средини, ово је најважније питање за Косово и Албанију, ово је изузетно кључно за велики економски подстицај нашег народа на Балкану. Према томе, нечији коментари, интриге су неупоредиве са оним што радимо на овим заједничким састанцима“, рекао је он.

Прецизирао је да о „Отвореном Балкану“ нема ништа ново да каже, а да очекује да ће се Берлински процес убрзо наставити.

„Билатералним споразумима које смо потписали, одржавамо наше блиске односе и остајемо јединствени. Међусобно друштвено поверење се показало као суштинско у спремности на економску и трговинску сарадњу. Само у последњих пет година наша трговинска размена са Албанијом се вишеструко повећала. Пројекат пруге Драч-Приштина је један од највећих и најважнијих пројеката. Ова пруга ће повезати Косово са земљама у нашој близини које нису повезане са нама“, рекао је Курти.

Курти вечерас са Коњуфцом о састанцима у Хагу

Косовски премијер је уједно најавио да ће се вечерас састати са председником скупштине, Гљауком Коњуфцом (Глаук Коњуфца), а након његове посете некадашњим припадницима ОВК у Хагу.

„Оценио сам да је прикладније да се састанем са браниоцима свих бораца ОВК који се налазе у Хагу у продуженом притвору јер је прошло годину и по дана од њиховог привођења. Посетио их је председник Скупштине Гљаук Коњуфца, још нисам успео да се сретнем са њим, али ћу то учинити вечерас“, рекао је Курти, преноси Клан Косова.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(КоССев, 20. 06. 2022)