Покрет за одбрану Косова и Метохије

Рама и Курти граде Велику Албанију, док Вучић ћути

Фото: Фејсбук

Осма заједничка седница Влада Косова и Албаније одржана је данас у Приштини у присуству двојице премијера и ресорних министара. Потписано је укупно 19 споразума, који се између осталог односе на уклањање граничних контрола за путнике током летњих викенда и празника, размена података о цивилном статусу грађана, међусобни пријем студената са универзитета, али и сарадње у области енергетике. Пре и након седнице говорило се о трговинској размени Косова и Албаније. Уједно, двојица премијера разменила су мишљења и о иницијативи „Отворени Балкан“.

Како је и најављено, делегација Албаније предвођена премијером, Едијем Рамом, дочекана је јутрос у Приштини уз највише почасти. Раму и његове министре примио је косовски премијер, Аљбин Курти.

Курти је на почетку заједничке седнице две владе изјавио да је споразумима између Влада Косова и Албаније олакшан живот грађана са обе стране и изразио задовољство њиховом досадашњом применом.

Истакао је и да ц́е они додатно утицати на продубљивање сарадње.

„Са задовољством могу да саопштим да се сви споразуми спроводе, и њима се олакшава живот грађана у разним областима“, казао је Курти.

На истој седници, Рама је нагласио да је трговинска размена Косова и Албаније повец́ана, а током уводног обраћања представио је део пројекта луке Порто Романо (Драч) који се односи на Приштину.

Додао је да у Албанији тренутно послује 1,225 косовских предузец́а, од којих је 1,081 у потпуном власништву људи са Косова.

Прецизирао је да су инвестиције Косова у Албанију у 2017. години исносиле 9, а током 2021. године 139 милиона евра.

„Верујем да имамо прилику да повец́амо и обим заједничких инвестиција. У међувремену, подсетио бих министре унутрашњих послова да имамо потписан протокол у Морини који служи као водич за практичан прелазак границе. Верујем да се премијер слаже да је у овој сезони недопустиво да имамо проблеме које годинама имамо – бескрајне редове због провере једног по једног аутомобила који долазе у Албанију“, рекао је Рама.

 

Такође, албански премијер казао је да је прва фаза заједничког буквара завршена (споразум који је потписан у новембру), те да се ради на другој фази, односно дистрибуцији обједињеног буквара где год је то потребно.

„Рад на другој фази се наставља. Срец́ан сам што предајемо из обједињених буквара, док смо са представницима албанског становништва у Северној Македонији, са премијером Црне Горе, са онима у Србији разговарали да овај буквар користе сви Албанци. Такође биће извршена дистрибуција буквара и дијаспори дијаспори, где год је то потребно“, рекао је Рама.

Албански премијер је данас уједно предложио да се у у новембру одржи заједничка седница скупштина Косова и Албаније.
 

Шта су данас потписале две владе:

1. Споразум о сарадњи између Министарства просвете и спорта Републике Албаније и косовсог Министарства просвете, науке, технологије и иновација за обострани пријем студената у високошколске установе.

2. Протокол између Министарства унутрашњих послова Републике Албаније и косовског Министарства унутрашњих послова за спровођење заједничке граничне контроле и плац́ање трошкова током извођења радова на заједничком граничном прелазу Морина/Кукеш (Врбница/Призрен) .

3. Протокол између Министарства унутрашњих послова Републике Албаније и косовског Министарства унутрашњих послова о режиму локалног пограничног саобрац́аја у граничним подручјима.

4. Меморандум о разумевању између Министарства унутрашњих послова Републике Албаније и косовског Министарства унутрашњих послова за сарадњу у области цивилног статуса.

5. Меморандум о сарадњи између косовског Министарства финансија, рада и трансфера и Министарства финансија и привреде Републике Албаније, за успостављање заједничке радне групе за царинску унију.

6. Административни споразум за спровођење споразума о социјалном осигурању између Републике Албаније и Косова.

7. Меморандум о разумевању за енергетски сектор између косовског Министарства економије и Министарства за инфраструктуру и енергетику Републике Албаније.

8. Меморандум о сарадњи између Министарства за инфраструктуру и енергетику Републике Албаније и косовског Министарства економије за сарадњу на развоју речног терминала Валона.

9. Споразум о сарадњи између Министарства за инфраструктуру и енергетику Републике Албаније и косовског Министарства за животну средину, просторно планирање и инфраструктуру ради процене стања и побољшања путева прекограничних села који повезују погранична подручја између Албаније и Косова.

10. Споразум о суфинансирању између Министарства за инфраструктуру и енергетику Републике Албаније и косовског Министарства животне средине, просторног планирања и инфраструктуре за студију изводљивости и пројектну идеју за железничку везу Драч-Приштина.

11. Споразум о сарадњи у области спровођења програма подршке за пољопривреду и рурални развој између Министарства пољопривреде и руралног развоја Републике Албаније и косовског Министарства пољопривреде, шумарства и руралног развоја.

12. Споразум о сарадњи за размену искустава у техничким процесима између Министарства пољопривреде и руралног развоја Републике Албаније и косовског Министарства пољопривреде, шумарства и руралног развоја.

13. Споразум о сарадњи у области здравства за међусобну прекограничну службу између Министарства здравља и социјалне заштите Републике Албаније и косовског Министарства здравља.

14. Споразум о сарадњи у области фармацеутских производа и медицинских средстава између Министарства здравља и социјалне заштите Републике Албаније и косовског Министарства здравља.

15. Споразум о сарадњи између Министарства туризма и заштите животне средине Републике Албаније и косовског Министарства индустрије, предузетништва и трговине за стварање заједничке дигиталне платформе за туристичке информације и промоцију.

16. Споразум између државног министра за омладину и децу Републике Албаније и косовског Министарства културе, омладине и спорта о сарадњи у области омладине.

17. Споразум између Министарства одбране Републике Албаније и косовског Министарства одбране о сарадњи у области планинског спасавања и територијалних вода.

18. Заједничка изјава министара правде Републике Албаније и Косова.

19. Споразум о сарадњи између Савета министара Републике Албаније и косовске Владе за суфинансирање пројекта из албанологије Албанска енциклопедија.

 

Према наводима косовских медија, међу првим споразумима који је данас потписан је споразум који омогућава грађанима Албаније и Косова да несметано прелазе границу током летњих викенда и празника, без икаквих задржавања и контроле.

Одлука важи за период од 1. јуна до 30. септембра, а потписали су је два министра унутрашњих послова – албански Бљедар Ћући и косовски Џељаљ Свећља.

„Током летњег периода и викендом где постоји проток, са обе стране, потпуно ц́емо олакшати прелаз. Од 1. јуна до 30. септембра, за сваки викенд и сваки дан државног празника, грађани Косова и Албаније ц́е пролазити без регистрације на граници, како не би стварали редове и задржавања на обе стране“, рекао је албански министар Ћући, преноси Зери.

Косовски министар унутрашњих послова Џељаљ Свећља рекао је да ће овај споразум олакшати процедуре.

„Косовска и албанска полиција имају одличну сарадњу како у борби против незаконитости које угрожавају безбедност наших земаља, тако и у очувању безбедности и живота градана. Данас ћемо званично потписати споразум којим ће се направити објекти на граничним прелазима на месту где је највећа фреквенција прелаза, Врбница-Морина. Овај споразум ће смањити процедуре чекања и координисаће рад наше граничне полиције. До краја септембра биће олакшан прелазак границе“, рекао је он пре потписивања.

Свећља се у међувремену огласио на Фејсбуку наводећи да је међу данас озваниченим споразумима и онај који ће омогућити становницима „пограничне зоне“ да се крећу са једне стране на другу само уз дозволу за прелазак.

„Становници граничне зоне од 30 километара унутар Косова из општина Ђаковица, Призрен, Дечани, Јуник, Драгаш и Ораховац, као и становици албанске граничне зоне из општина Кукеш, Бајрам Цури и Круме, слободно ће се кретати на одређеним прелазима широм граничног појаса користећи само дозволе за прелазак границе“, навео је Свећља.

 

Споразум који су такође представила два министра унутрашњих послова је споразум о размени података о цивилном статусу грађана.

„Грађанин Косова, уколико склопи брак у Албанији, о свакој промени његовог грађанског статуса, биће у реалном времену обавештено Министарство унутрашњих послова Косова и обрнуто“, објаснио је Ћући.

Такође, како преноси Каллxо, међу потписаним споразумима је и споразум о међусобном пријему студената на универзитете на Косову и у Албанији.

Потписан споразум омогућава да сви студенти који желе да започну студије на универзитетима у обе земље, то учине без икаквих препрека.

„Овим споразумом уклањају се сва ограничења током пријема студената у јавне високошколске установе на обе стране. Овим споразумом дипломци са Косова и из Албаније имаће једнак приступ на 19 јавних универзитета“, објаснио је заменик косовског министра просвете, Дукађин Поповци.

Уједно, косовски медији пренели су и представљање потписаног меморандума о разумевању за енергетски сектор.

Министарка за инфраструктуру и енергетику Албаније, Бељинда Балуку (Белинда Баллуку), казала је да ће меморандум служити компанијама КЕК на Косову и КЕСХ у Албанији, да онда када имају вишак производње, међусобно размењују електричну енергију.

„Као што знамо, због сукоба у Украјини имали смо проблема у енергетском сектору. Очекује се да ц́е јесен бити још тежа. Косово и Албанија данас потписују меморандум о сарадњи за размену енергије када КЕК и КЕСХ имају вишкове у производњи“, казала је она на седници.

Размена ретких лекова и запошљавање лекара и здравствених радника у циљу лечења специфичних случајева са обе стране границе, фокус је још једног споразума који је данас потписан од стране представника министарства здравља Косова и Албаније.

Споразумом ће се омогуц́ити пружање здравствених услуга у „пограничним областима“.

Други споразум ових министарства односи се на међусобну подршку размени ретких лекова, тестова или медицинских производа.

„Други споразум је направљен у циљу развоја фармацеутског тржишта… Овим споразумом постижемо и гарантујемо управо брзе коридоре снабдевања ретким лековима“, саопштено је.

Представници министарстава правде Косова и Албаније потписали су споразум о узајамном признавању адвокатских лиценци.

„Данас смо се договорили да погурамо сарадњу у области правосуђа ка међусобном признавању лиценци адвоката, медијатора, али и међусобном признавању судске праксе и што је још важније, признавању и спровођењу алтернативних казни које изричу правосудни органи. Биће формирана заједничка радна група, али и међудржавни механизам“, објаснили су министри правде Косова и Албаније, преносе косовски медији.

Након потписивања ових споразума, двојица премијера одржали су и конференцију за медије, на којој су још једном изнели своја мишљења о иницијативи Отворени Балкан. Осим тога, албански премијер је данас саопштио да албански парламент припрема резолуцију о Специјалном суду, коју ће упутити у Стразбур, а поводом „неутемељених тврдњи“ Дика Мартија. О томе ускоро опширније у посебној вести.

 

Ово је осма заједничка седница косовске и албанске владе. До сада је у оквиру заједничких седница потписано преко 100 споразума, од економије до образовања и осталог.

Претходна 7. седница одржана је новембра прошле године у Елбасану када је потписано 13 споразума, а претходна је одржана у октобру 2020. године у Тирани, када је потписано још 14.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(КоССев, 20. 06. 2022)