Покрет за одбрану Косова и Метохије

Њемачки посланици: Бомбардовање СРЈ и једнострано проглашена независност Косова створили преседане

Фото: Shutterstok/canadastock

Два кршења међународног права, бомбардовање бивше СРЈ и једнострано проглашена независност Косова, створили су преседане, чије последице се виде данас, оценили посланици Љевице и десничарске “Алтернативе за Њемачку” (АФД) на данашњој сједници Бундестага у расправи о продужењу мандата њемачким војницима у мисији Кфор, преноси Б92.

Посланик АФД Маркус Фронмајер рекао је да мисија Кфор предуго траје, 23 године и да изнијети аргументи за његово продужење могу правдати останак за стално.

 “Ако је једна мисија буре без дна онда треба једном схватити када мора бити крај. Њемачка је Косову дала помоћ у висини од 464 милиона евра, и обећала даљих 72 милиона евра”, додао је он.

Фронмајер је указао да је, како је навео, доскорашњи предсједник Косова Хашим Тачи његовао одличне везе са организованим криминалом, а сада је осумњичен за ратне злочине пред судом.

“Косово остаје висококорумпирана земља у развоју”, констатовао је он.

Указао је да је мисија Кфор успостављена како би се спријечило да се Срби и Албанци масакрирају. Фронмајер је истакао да су два догађаја била прекретница – први масакр над Србима 2004. када је Кфор само гледао када су Албанци покушали етничко чишћење, а други случај је једнострано проглашење независности.

Он је подсјетио да постоји и даље Резолуција Савета безбедности УН 1244 која осигурава територијални интегритет Србије, али који је стварањем државе на српској територији, прекршен.

 “Од тада Кфор не дјелује више као мировна снага, већ заштитна снаге копрумпиране косовске власти. Од мировних снага постали су снага власти”, подвукао је Фронмајер.

Он је оцијенио да је катастрофална грешка, бомбардовање Србије без мандата УН отворило Пандорину кутију, И да се од тада сви који крше међународно право позивају на овај преседан НАТО.

“Дајте да ту кутију затворимо и окончамо мисију Кфор”, позвао је он.

Посланик Грегор Гизи из фракције Левица подвукао је да је отцјепљење Косова супротно међународном праву.

“Резолуција 1244 јасно каже да се осигурава територијални интегеритет СРЈ, како се називала Србија тада, И да Косово унутар Србије мора добити суштинску аутономију. НАТО је отцјепљење правдала тиме да се није постигао договор око суштинске аутономије, али та резолуција важи и данас”, указао је он.

Гизи је подвукао да Србија није напала ниједну земљу, због чега је НАТО бомбардовање било јасно кршење међународног права.

“Оправдање је било да се српска војска борила против наоружане ОВК. А ко их је наоружао”, упитао је Гизи.

Додао је да би се свака држава борила против оружаних снага које желе да одвоје територије.

“Тиме је створен преседан, који је Русија користила за анексију Крима, а сада води рат и правда то ратом против фашиста, којих, узгред има свуда. И то и код нас, али и Русији. То није разлог за рат. Друго оправдање које износи Москва је да украјинска војска дјелује против снага Донбаса, који су сепаратисти као што је била ОВК”, казао је овај посланик.

Гизи је рекао да странке које су прихватиле раније аргументе НАТО сада тешко могу да одбаце разлоге које наводи Русија.

Представници владајућих партија, али и Хришцћанско-демократска унија Њемачке и Хришћанско-социјална унија Баварске изјасниле су се у корист продужења мандата, међутим и од појединих се могло чути да је Косово корумпирана држава.

(ЕТОС, 23. 06. 2022)