Покрет за одбрану Косова и Метохије

Отац Дарко Ристов Ђого: Кад се сложимо и умножимо вратићемо Косово

Фото: ис - радио

Декан Богословског факултета у Фочи Дарко Ђого, који је данас заједно са свештенством у Храму Светог цара Лазара у Андрићграду служио литургију поводом крсне славе Видовдана, поручио је окупљенима да Срби требају да се сложе и умноже и тек након тога ће моћи да се врате на Косово и Метохију.

„Косовски завјет је оно кад живимо, кад смо сви заједно, кад помаже брат брата, кад дједови и бабе воле дјецу, а родитељи не крију дјецу од дједа и бабе. Кад српски народ крене да воли свог брата. И која год сила крене на нас одбиће се“, поручио је Ђого.

Он је позвао Србе да се промијене, да једни друге снажно загрле и тако живе о сваком дану и празнику.

„И тада ћемо рећи оно што никада не смијемо заборавити – догодине на Косову. Нећемо се умножити ако не оставимо ову пропаст према којој прво смисле шта ће у животу, па онда колико ће дјеце у животу. Треба Косово да вратимо, а око пите се споримо, чија је укуснија, сланија и љепша? Ко боље кува, мама или жена? Такви Косово да вратимо? Никад. Такви дјецу да одгајимо. Никад. Зато морамо да се сјетимо како смо ваљали кад је све било честито и било у Богу“, поручио је Ђого.

Он је подсјетио да се народ у Одбрамбено-отаџбинском рату међусобно помагао и пет година подносио жртве за Републику Српску, од које данас нема љепше у свијету.

Након литургије одржана је свечана литија и обред ломљења славског колача.

Литијски ход кренуо је до Трга палих бораца, гдје је служен парастос свим војницима од Косовског боја до данас.

(ИС-Радио, 28. 06. 2022)