Покрет за одбрану Косова и Метохије

Патријарх Порфирије: Темељни уговор био потребан и држави ЦГ и СПЦ

© Фото : Влада Црне Горе
Патријарх српски Порфирије изјавио је данас да је Темељни уговор нешто што је било потребно и држави Црној Гори и Српској православној цркви (СПЦ) у Црној Гори.
 
Порфирије је, након потписивања Темељног уговора у Подгорици, рекао да се подразумева да СПЦ у било којој држави да се налази и да има црквену јурисдикцију поштује устав сваке државе и законе сваке државе.
 
„Отуда мислим да је веома важно да и Ви поштујући Устав и законе државе Црне Горе, а и ми поштујући Устав и законе Црне Горе нисмо хтели ништа више од било ког грађанина Црне Горе везано за тему вере нити смо имали амбиције да постигнемо било шта више од било које друге верске заједнице. Али, наравно, логично је и нормално да нам није било драго да прихватимо и било шта мање од тога“, истакао је патријарх Порфирије.
 
Додао је да се СПЦ, ако постоје проблеми када је реч о другим верским заједницама, увек раме уз раме бори за права те верске заједнице, да буду у истој мери испоштована као и права која очекује за себе.
 
Патријарх Порфирије је изразио захвалност премијеру Дритану Абазовићу на свим напорима које је уложио заједно са својим сарадницима да буде потписан Темељни уговор државе Црне Горе и СПЦ.
 

„Ја се радујем данас пре свега нашем пријатељском, људском, братском сусрету овде у престоници Црне Горе, у престоници предивној, Богом обликованој земљи љубављу Божјом уобличеном, тако да она увек може бити као што је кроз векове била – домаћинска кућа за све људе“, рекао је патријарх пошто је завршено потписивања Темељног уговора.

Порфирије је поздравио све грађане Црне Горе, истичући да „толико тога заједничког кроз векове имамо да је заиста луксуз да трошимо време на оно што нас разликује и да потенцирамо и повећавамо разлике“.
 
Према његовим речима, векови су показали да смо једни другима потребни, да једни без других не можемо, а да све можемо онда када смо заједно и када у нашим срцима има места и за онога другог.
 
„Захвалан сам Вама што сте имали пре свега људског осећања за чињеницу да смо упућени једни на друге, да смо једни другима потребни, захвалан сам и онима који су од 2012. године додали један камичак у мозаик пута који нас је довео до овог тренутка. Захвалан сам и онима који се нису слагали да дођемо до овог момента, и они су на свој начин, можда и несвесно, допринели да ми разумемо колико је важно да се међусобно разумемо, да још боље разумемо колико је важно да се боримо једни за друге, колико смо једни другима потребни и колико када смо заједно можемо да правимо огромне кораке и то у кратком времену“, рекао је патријарх.
 
Порфирије је изразио „молитвено осећање љубави и захвалности“ у односу на блаженопочившег митрополита Амфилохија, који је, како је рекао, без обзира што је наилазио на разне препреке учинио много више него сви други из Цркве заједно да се дође до овог тренутка.
 
„Сигуран сам да се он и данас са нама радује на небу и да су његове молитве допринеле да ми једноставно и брзо, откада сте Ви на овом месту, па и ја на свом, дођемо до овог епилога“, рекао је Порфирије обраћајући се Абазовићу.
Патријарх је захвалио Абазовићу и његовим сарадницима на труду и на одлучности, али и грађанима Црне Горе.
 
„Верујем да се и они сви радују, без обзира у којој мери ће то неко показати или не“, рекао је патријарх Порфирије.