Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић и Столтенберг: Мир и стабилност круцијални, неопходан наставак дијалога и конструктивност

Извор: Tanjug/ AP Photo/Olivier Matthys

Након разговора са косовским премијером, генерални секретар НАТО-а, Јенс Столтенберг, данас је о ситуацији на Северу Косова телефоном разговарао и са председником Србије, Александром Вучићем.

Разговор Вучића и Столтенберга најављен је јуче.

Двојица саговорника, како је саопштено из српског председништва, сагласила су се да је неопходан наставак дијалога Београда и Приштине, те да су мир и стабилност од круцијалне важности, не само за Србију и регион, већ и за све оне који живе на КиМ. Уједно су договорили наставак директне комуникације.

Вучић је током разговора изнео став Србије по питању ситуације на Косову, а након недавне ескалације на Северу.

Из српског председништва наводе да је упознао Столтенберга са активностима Приштине за које каже да „уносе додатни страх и немир код грађана српске националности“.

Српски председник још једном је казао да Србија није ни на који начин угрозила очување мира, да наставља да се понаша одговорно, и да није ни једним потезом прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244.

Столтенберг: Спремни смо да интервенишемо уколико се угрози стабилност, БГ и ПР да се конструктивно ангажују

Огласио се и Столтенберг на Твитеру, потврдивши да је са председником Србије разговарао о тензијама на Северу Косова.

„Све стране морају да се конструктивно ангажују у дијалогу уз посредовање ЕУ и дипломатским путем решавају неслагања“, поручио је Столтенберг.

Уједно је назначио да је КФОР спреман да интервенише уколико стабилност буде била угрожена, на основу свог мандата који му је доделио УН.

Разговор српског председника и првог човека НАТО-а долази само три дана након одлагања спровођења одлуке косовске владе према којој су грађани били обавезани да од 1. августа регистарске таблице са ознакама српских градова на Косову замене таблицама „РКС“ и да се од истог дана уз српске личне карте на прелазима узимају и декларациони листићи „улаз-излаз“.

Одлагање је уследило након тензија које су настале на Северу само дан пре спровођења одлуке, постављањем барикада на иницијативу Срба и то на неколико локација на Северу Косова, које је пратила вишесатна сирена за узбуну.

Након што је Приштина одложила примену одлуке за месец дана, на Северу су уклоњене барикаде.

 

Подсетимо, генерални секретат НАТО-а јуче је разговарао и са косовским премијером, Аљбином Куртијем.

Након састанка је такође у објави на Твитеру поручио да све стране морају да остану мирне и избегавају једностране акције.

Са друге стране, порука косовског премијера након истог разговора била је: „Медији које контролише Србија спровели су током прошлог месеца кампању дезинформација, покушавајући да изграде лажан и негативан наратив о најављеним мерама“, и то уз помоћ Русије.

Курти је уједно поручио Столтенбергу да су грађани били добро обавештени о мерама и да су оне биле у потпуности у складу са законима и косовским уставом, а да је њихова примена координирана са међународном заједницом.

(КоССев, 03. 08. 2022)