Покрет за одбрану Косова и Метохије

Јовановић: Табла “УЧК” у Кишници показује намере Албанаца, сметају им преосталих 114 Срба

Извор: Косово онлајн

Председник Локалног одбора за јавну безбедност Снежана Јовановић каже да постављање табле УЧК у етнички мешовитом селу Кишница у општини Грачаница, у напетој ситуацији каква је ових дана, показује да Албанци не желе смиривање тензија и нормалан суживот са Србима.

На десетак метара од дечјег игралишта у Кишници данас су постављене две табле са натписом УЧК, на двојезичној табли са ознаком тог места црном бојом је префарбан назив на српском језику.

Јовановић за Косово онлајн истиче да се инциденти дешавају готово на свакодневном нивоу.

“Нису само овакве табле знак провокације. Напади на Србе у Кишници су вербални, а и физички, недавно су каменоване породице Трајковић и Крстић. Албански омладинци који изазивају инциденте окупљају се у парку и изазивају овакве провокације на готово дневном нивоу”, каже Јовановић.

Како додаје, инциденти од стране Албанаца довели су до тога да се Срби не осећају пријатно у свом родном месту.

“Осећају психолошки и физички притисак, јер када вас неко на дневном нивоу провоцира и назива погрдним именима, то не може бити пријатно”, наглашава она.

Председница Локалног одбора за јавну безбедност за Кишницу, Сушицу и Бадовац наводи да су међуетнички односи лоши, што је довело до тога да се број Срба у Кишници смањи за чак пет пута.

“Не постоји добра воља са албанске стране да се односи среде, и да сви живимо у миру. У Кишници има места за све. Остало је још 114 Срба, што је мала цифра која је раније била знатно већа. 

Сада су Албанци већинска заједница у Кишници и није им драго што тих 114 Срба и даље живи овде. Очигледна је ситуација да оваквим провокацијама и таблама које постављају покушавају да нас узнемире и на неки начин врше притисак на нас”, каже Јовановић.

Према њеним речима, Срби у Кишници су навикли на провакације и не реагују на њих, што је са једне стране добро, јер показују отпорност на варварство, али са друге стране, није добро што су инциденти постали део свакодневног живота Срба.

Саговорница Косово онлајна наводи да Полиција Косова и све друге безбедносне структуре играју велику улогу у спречавању инцидента, али да са њихове стране није наишла на разумевање.

“Полиција ради само оно што мора, али ми смо сведоци да не обавља свој посао како треба. Ако се тражи појачано присуство патрола и веће ангажовање и ако са друге стране они траже кривицу у Србима, а не у Албанцима који нас каменују, и постављају овакве табле, онда је јасно да нема добре воље”, истиче Јовановић.

Према њеним речима, надлежни у косовској полицији чак поручују да је сасвим нормално да табле са натписима ОВК буду окачене широм Косова.

“Ми јесмо навикли на то, превише смо конфликата са Албинцима превижели, па нас то не плаши, али знамо да знак једне терористичке организације не треба да буде окачен преко пута дечијег игралишта. Овакве провакације подсећају на 1999. и све оно што смо преживели”, каже она.

Јовановић додаје да албанска страна и председник локалног савета у Кишници нису искрени, јер овакве инциденте представљају као ситнице.

“Такве речи у оваквој ситуацији показују да албанска заједница не поштује Србе и да не жели мир у Кишници”, закључује Снежана Јовановић.

(Косово онлаајн, 03. 08. 2022)