Покрет за одбрану Косова и Метохије

Дејан Антић: Парадоксална изјава Пендаровског да је Северна Македонија настала у манастиру Прохор Пчињски

Фото: Ђорђе Бојанић

Историчар Филозофског факултета у Нишу др Дејан Антић рекао је да је изјава председника Северне Македоније Стеве Пендаровског у манастиру Прохор Пчињски, на обележавању Илиндена – Дана Републике у Северној Македонији, о настанку комунистичке творевине Социјалистичке Републике Македоније у српској духовној лаври и задужбини краља Милутина Немањића, манастиру Светог Прохора Пчињског најблаже речено парадоксална.

„Добро знамо какав су однос комунисти имали према Христу, манастирима и монаштву СПЦ. Вера је за њих била опијум за народ, а црква службеница буржоазије. Зато митрополиту Јосифу 1945. године нису дозволили повратак у Скопску митрополију, а због покушаја да из вароши под Пржаром управља делом Скопске епархије убрзо су га протерали и из Врања. Толико о односу комуниста према светињама.“, истиче др Антић.

 

Он додаје да и ако су другови Ченто, Влахов и Колишевски по инструкцијама Броза и Темпа на Илиндан ’44 и одржали скуп АСНОМ, а у неком дебелом хладу поред Пчиње, то уопште не даје за право господину Пендеровском да тврди како је македонска државност настала у манастиру.

„И српско царство је у врема цара Душана проглашено у скопској тврђави, али нико данас од српских политичара не инсистира на улози Скопља у изградњи државности Србије јер се исто налази на територији друге међународно признате државе. Душанов мост у Скопљу изградио је српски цар Душан и данас у Скопљу нигде нећете пронаћи таблу са именом градитеља моста. Да иронија буде већа мост је преименован у „камени“ и на њему је постављена табла са именом његовог обновитеља.“, подсетио је Антић.

Он је поручио председнику Северне Македоније да би му било боље да се позабави проблемима као што су будућа бугаризација Македоније (француски предлог резолуције), најаве о федерализацији земље од стране албанских политичара, унутрашња политичка нестабилност и економско-енергетска криза уместо, уместо што даје претенциозне изјаве у којима се директно може довести у питање територијални интегритет Републике Србије.

 

Делегације Србије и Северне Македоније обележиле су у манастиру Прохор Пчињски Илинден – Дан Републике у Северној Македонији.

Владика врањски Пахомије уручио је одликовања министру спољних послова Николи Селаковићу и директору Безбедносно информативне агенције Братиславу Гашићу у присуству председника Северне Македоније Стеве Пендаровског обележен Илинден.

Манастир Прохор Пчињски одликован је поводом Дана државности ове године Сретењским орденом првог степена, а орден је у име манастира примио владика Пахомије.

Виолета Милићевић

(Нишке вести, 03. 08. 2022)