Покрет за одбрану Косова и Метохије

Саопштење Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије

Број: 1/8/2022 Београд, 4. августа 2022. год.

Поводом 27-е годишњице напада хрватске војске на Републику Српску Крајину, која је била подручје под заштитом снага Уједињених нација, у акцији етничког прогона, коју је Хрватска назвала ”Олуја”, Координација српских удружења породица несталих,убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије (Српска координација), издаје:

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Српска координација, у име породица несталих, убијених, погинулих и прогнаних лица, подсећа да је у акцији етничког прогона – ”Олуја”, и непосредно након ње, убијено и нестало 1.861 лица српске националности, од тога 1.211 српских цивила од којих је више од 60 % било старије од 60 година, 548 жена и 12оро деце. Протерано је трајно преко 220.000 Срба, запаљено преко 20.000 српских кућа и објеката, а преко 40.000 станова у својини Срба трајно узурпирано.

Налог врховника Хрватске, Фрање Туђмана, који је дословно гласио: ”да се учине такви удари да Срби практично нестану”, што је de iure била наредба да се спроведе геноцид, припадници хрватске војске су брутално и систематски извршили, јавно и ритуално убијајући чак и старце и старице, који нису хтели да напусте своја вековна огњишта, систематски минирајући, палећи и уништавајући напуштене српске куће, привредне и јавне објекте и инфраструктуру, како би се трајно онемогућио повратак прогнаних Срба.

Печат на патње породица жртава и прогнаних Срба дао је и Хашки суд за ратне злочине, који је коначном другостепеном пресудом ослободио хрватске генерале за ратне злочине почињене у ”Олуји”, иако је првостепеном пресудом осудио Готовину на 24 године затвора,а Маркача на 18 година.

Међународни суд правде је у својој одлуци од фебруара 2015. године, утврдио да су се током и након операције ”Олуја”, догодили злочини над цивилима, који би могли бити дела извршења геноцида, али је саркастично констатовао ”да није доказана специфична геноцидна намера”.

Хрватска сваке године 5. августа слави масовне ратне злочине и етнички прогон почињен над Србима, као некакву ”победу”, прогласивши тај дан ”даном побједе и домовинске захвалности.” Данас је у Хрватском друштву превладава неистина да су ”Срби доровољно отишли јер нису хтели да живе у Хрватској”, а не да су систематски протерани, употребом војне силе, уз масовне ратне злочине. И данс, све релевантне хрватске политичке странке виде само тзв. ”осободилачку” страну ”Олује” а не и њену злочиначку страну, коју чине планска и масовна убиства и систематски прогон Срба са њихових вековних огњишта. Све то указује да је хрватско друштво далеко од суочавања с прошлошћу и објективног сагледавања догађаја из ближе и даље прошлости, што је услов за иоле нормалан живот Срба у Хрватској.

Вечно се сећајући невиних српских жртава, Српска координација још једном јасно констатује да је етнички прогон Срба геноцидних последица, уз масовне и систематске ратне злочине, спроведен у такозваној ”Олуји”, био државни пројекат власти у Хрватској. Из тога произилати одговорност и дужност Хрватске, да процесуира одговорне за почињене ратне злочине, омогући повратак прогнаних Срба као и потпуну реституцију њихових имовинских и других права.

ПРЕДСЕДНИК КООРДИНАЦИЈЕ

Душко Челић, с.р.

ПРЕДСЕДНИК УПРАВНОГ ОДБОРА КООРДИНАЦИЈЕ

Драган Пјевач, с.р.