Покрет за одбрану Косова и Метохије

О. Дарко Ристов Ђого: Темељним уговором Црна Гора по први пут након 2006. се враћа својим неотуђивим и вјековним коријенима

Отац Дарко Р. Ђого (Фото: ин4с)

Потписивање Темељног уговора између СПЦ и Црне Горе свакако је добар корак у правцу стављања тачке на планове било које структуре власти да законским насиљем покуша отимање имовине, прогон свештенства или било који други облик насиља над нашом светом светосавском Црквом, казао је у изјави за ИН4С, протојереј ставрофор Дарко Ристов Ђого, редовни професор на Богословском факултету у Фочи.

Он је коментаришући јучерашње потписивање Темељног уговора између Владе Црне Горе и Српске православне цркве, казао да је ово је велики и значајан дан којим се буди нада да ће права српског народа – Цркве Божије светосавске – коначно добити и свој правни облик, макар на пољу религијских слобода.

Наша Црква, како је истакао добија правну сигурност, али морам да истакнем да је и политички субјект који је настао референдумском крађом 2006. године такође задобио извјесну дозу озбиљности јер је потписао Уговор са институцијом старом од искони Божијег стварања, када Црква Божија почиње свој пут, са Тијелом Христовим које у свом организацијском и органском облику – светосавској српској Цркви постоји од 1219. до данас.

Дакле, Темељним уговором и Црна Гора по први пут након 2006. године буди наду да се враћа својим неотуђивим и вјековним коријенима са којима је и настала, да се враћа Светом Петру Цетињском и Његошу као носиоцима Косовском завјета и усмјерења, поручио је о. Дарко.

(ин4с, 04. 08. 2022)