Покрет за одбрану Косова и Метохије

О. Крсто Станишић: Холивудски хероји су се искварили, свеци и народни јунаци нису

О. Крсто Станишић (Извор: Митрополија)

Ништа нас тако не обликује као узори.

Холивуд је успио да обликује менталитет милијарди људи на овој планети захваљујући својим филмским јунацима са којима смо се и сами идентификовали док смо одрастали, и који су нас обликовали и на нас утицали много више него што смо и сами свјесни. 

Холивуд који је у мом дјетињству још увијек промовисао неке племените идеје и вриједности, постајао је све гори и покваренији да би у последње вријеме изопачености почео да пласира и дјеци од најмлађег узраста, па су и Дизнијеви цртаћи постали опасна средства изопачења и сексуализације дјеце.

Пошто не можемо живјети без прича, без узора и без јунака, алтернативу холивудским херојима треба тражити у житијима српских јунака и православних светитеља.

Ни светитељи нису били људи без мана, а камоли јунаци који су живјели у једном тешком и бурном времену гдје су суровост и строгоћа често биле особине неопходне вођама војних чета како би одржали дисциплину и осигурали побједу.

Ипак врлине и херојска дјела пожртвованости, чојства, храбрости и несебичности српских јунака далеко надмашују њихове мане и недостатке, које нас на крају крајева ипак подсјећају да су они били људи као и ми.

Зато у овом времену чија мејнстрим култура презире и светитељство и јунаштво морамо учинити додатне напоре како бисмо нашој дјеци помогли да развију ова два крила српског идентитета која су генерације наших предака уздизала до небеса.

 

Уколико не будемо нашој дјеци причали о Светом Сави, Цару Лазару, Царици Милици, Ђакону Авакуму, Његошу, Карађорђу, Васи Чарапићу, Хајдук Вељку, Чучук Стани, Милунки Савић, Вукашину од Клепаца… и осталим најбољим синовима и кћерима српског народа и Српске Цркве остаће им само антијунаци срама, баналности и изопачености мејнстрим културе а такви јунаци ће их много боље и ефикасније расрбити, дехристијанизовати и дехуманизовати од свих наших историјских освајача, непријатеља и крвника заједно.

(Етос, 05. 08. 2022)