Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић: Померали су трупе ка Гњилану

Гњилане (Фото: Википедија)

Најављује да ће се 18. августа борити колико може, али зна да је циљ Приштине да укине КМ таблице јер хоће да истера Србију. По сваку цену сачуваће мир осим у случају погрома Срба на Косову. И зато: „Кад год можете несрећу и трагедију да одложите и за један сат и један дан, добро дело сте учинили и хвала Американцима на томе, па ћемо да видимо шта ће да буде“. Председник Србије говорио је на ТВ Прва вечерас, два сата након што је амерички амбасадор Кристофер Хил говорио за РТС.

За разлику од Хила који је изразио оптимизам за исход разговора 18. августа, премда потврдивши да постоје тензије, Александар Вучић је поновио оно што је и јуче казао – није оптимиста.

„Амерички амбасадор има право да буде оптимистичан а ја имам право да будем реалистичан. Уопште нисам“, казао је, али и додао:

„Идем са добром вољом да разговарам, да им укажем на сву погубност и све опасности са којима се суочавамо и да то добро разумеју“.

ПР нису циљ РКС таблице већ да скину КМ, радићемо шта можемо, на силу могу да спроведу

О очекивања у вези са одлуком о таблицама, ни вечерас нема конкретних упутстава.

Рекавши да Приштина „измишља“ да је у праву у вези са одлуком о регистрацији на РКС, навео је да ни самој косовској власти „није циљ“ да Србија прихвати ове таблице, већ да укине таблице КМ.

„Ми да кажемо, ево ми да прихватимо, прихватили смо и ваша документа уз одређену декларацију, као возите каква год хоћете возила уз одређену декларацију, али они хоће да укину КМ табле, јер сви ови други Срби са југа одавно су прихватили РКС табле, јер не могу да пролазе кроз албанске средине и да буду нападани, али на Северу нису и њихов је једини циљ да се на Северу укину КМ таблице. То је њихов једини циљ“.

 

„Дакле, њима није циљ да се прихвате и њихове РКС табле. Њима је само циљ да се укину КМ табле, јер кад нема КМ табле, то је још један доказ да Србија не живи на Косову а на то немају никакво право. Као и да тражи папир оном за српску личну карту који живи на Косову и Метохији“, нагласио је Вучић.

И док наводи да такво правило косовске власти могу од њега да траже јер он на Косово иде од два до шест пута, ако му дозволе да уђе, те да „није проблем да му то ураде“ Србима са Косова, то не могу да ураде.

Није, међутим, дао конкретне информације о потезима Србије у вези са 1. септембром.

Ми ћемо да радимо оно што ми можемо. Они могу на силу, заједно са НАТО да проведу шта хоће

 

Ипак, похвалио је Јенса Столтенберга и команданта КФОР-а да су се увек одговорно понашали, али да су Албанци ти који се „понашају недговорно и њихове силе заштитнице“, јер је Косово „њихово чедо“.

„Мисле да Србија нема ништа доле и важно је да се Србија отера што пре са Косова јер по њима Косово је суверено“, додао је председник.

Хтели да ликвидирају између 6 и 10 предводника отпора, можда и оружаног

Вучић је вечерас казао да су у Приштини „у шоку“ због тога „како он зна да су косовске снаге померале јединице из Приштине за Гњилане“.

„Те два дана воде истрагу како је Вучић то сазнао за њихове акције и на Северу да ће да ликвидирају“, додао је председник.

„Они припремају ликвидације наших људи на Северу и то вам кажем отворено и упозоравам их да то не чине под плаштом борбе против криминала и не знам чега. Немојте да убијате људе, а ми да убијамо никог нећемо, нама је потребан мир и стаблиност“, казао је у јучерашњем обраћању јавности Вучић. Уједно је казао да иако је Приштина решила да свима стави РКС таблице: „Е нећете. Ја вам кажем, неће људи то да прихвате. И шта ћемо онда?!“

 

Иако није давао конкретне детаље, спомињао је више детаља наводних обавештајних информација.

‘Дечја игра’ са обавештајним подацима и ‘Вучићева мелодрама’

„Је л’ ви стварно мислите да ја могу да измислим да неко жели да некога неутрализује или ликвидира на Северу Косова?! Па то је људи речено на унутрашњем састанку њиховом! То није добијено прислушкивањем телефона и они се сада питају који су то сарадници и људи, пошто је то врло узак круг људи који су ту били, који су тако нешто саопштили нашој служби, али су им била два састанка, па им је мало теже да сада схвате ко је то јавио и био присутан“.

„А онда је задатак свих медија ‘Вучићева мелодрама’, па они су нашли некл наш план од пре две и по године који је био одлучни корак, уколико крене погром нашег становништва о којем смо ми причали. Ништа посебно тајно није и ту се види нешто како смо ми мислили када крену напади на наше становништво у Ранилугу, Шилову, Прилепу, Лазаревом, како у косовском Поморављу да заштите људе уколико НАТО и КФОР не буде реаговао“.

„И они су им то дали као да је то био план за јуче, прекјуче, они су ту две и по три године са закашњењем људи. Као мала деца се играју сви и чудом се чуде како су то ствари које ми имамо!“

 

Остао је при јучерашњој тврдњи о наводној намераваној ликвидацији Срба на Северу. Вечерас је изнео да зна имена потенцијалних жртава, односно лица „која они јуре“:

„Између 6 и 10 имена лица српске националности за које мисле да су носиоци отпора, могуће и носиоци и оружаног и сваког другог отпора криминалним структурама у Приштини које мисле да изврше погром над нашим народом“.

Правдајући то борбом против организованог криминала. Увек су то највећи криминалци, психопате, лудаци, који год Србин би рекао да поштује међународно јавно право

 

Подсетио је на некадашњи долазак Ричарда Холбрука у Јуник 1998, у базу „ОВК“.

„Тада су они били, борци, за слободу људска права. Сад Србин са каменом да се слика, био би убица и не знам шта све, иако тај Србин по међународном јавном праву, живи на територији своје земље, по резолуцији 1244 живи на територији своје Србије, а ви ћете да му кажете да је криминалац, терориста и не знам шта све“.

 

Један од разлога зашто је изашао у јавност је управо да би спречио ликвидацију таквих Срба, али процењује да у томе није успео.

„Они ће наставити са својим акцијама и неће се умирити док не заврше Север Косова. То им је једино што им је важно. Они мисле да су све друго одавно завршили“, наводи даље, додајући:

„Али ја сам рекао, на силу можете готово све, осим што вам нећемо дозволити погром и убијање нашег народа. Али формално-правно, на силу сте већ све урадили, можете и да наставите, а да добијете наш одговор позитиван на то, наше признање, пихватање, нећете“.

Али ја да вређам овог мученог Куртија који од фабрика има ‘аутоларрје’ и ништа више стварно нисам у стању

 

Председник чини све, додаје, да одржи мир, и то по сваку цену осим у случају, како је и вечерас поновио, да не крене погром, убијање и протеривања нашег народа.

Смеју се нашим тракторима у време Олује

„Смеју се нашим тракторима. Кад год вам дође време Олује, у сваком коментару се види, ‘ви Срби сте кукавице’, и нацртане овако у коментарима по стотину хиљаду тракторчића. ‘Опет ћете ви на тракторима да бежите’, што су они ваљда много храбри, они су то сами извели, нису уз помоћ Американаца и целог света, много јачи од Срба. Да није тужно било би смешно. Али шта да радите, то је та врста понижења које нам приређују скоро свакодневно а трактор је само доказ колико су обичног, доброг српског домаћина, сељака склањали са његове земље, он није био ни на чијој, на туђој земљи, већ на својој на којој је вековима живео. Али добро, они су зато показивали нечије амбасадоре на својим тенковима, а некада цвеће бацали под туђе тенкове“.


Како су најављиване ‘Олује’ од барикада 2011, до барикада 2022

 
Својим људима: Хоћете да ратујемо?! Ја не желим

Са друге стране, очекује поново нападе на себе на домаћем терену: „Е од овог лудог Вучића само још у рат да нас уведе, а ови други – ‘издајник један, што није одмах ушао унутра, што није бомбардовао све оне доле’, тако да шта год урадио, нећу никада никоме да ваљам, али то није циљ“.

А циљ је да сачува мир и да не дозволи „даље протеривање“, управо то да се „на тракторима и у колонама враћа у Србију“.

Говорећи више пута о нападима на њега, подсетио је на то да док је Ивица Дачић након постизања Бриселског споразума боравио у САД-у, њега су у Косовској Митровици дочекали тако да су хтели да га линчују.

А данас се исти људи хватају за Бриселски „који нам је спас и данас Албанци неће да га проведу“.

Ако је ЗСО у складу са уставом Косова онда они то могу колико данас да формирају ЗСО, нису потребни Срби ни Брисел

 

„Или ако можемо да нападнемо НАТО на Косову?! Чекајте људи, а шта у ствари хоћете?! Како хоћете да водимо земљу, шта од нас хоћете – да ратујемо? Ја не желим да ратујемо, желим да имамо мир, желимо стабилност, то нам је слоган и за 99,9 случајева кажем имаћемо мир и стабилност“, казао је председник Србије вечерас на ТВ Прва.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(КоССев, 12. 08. 2022)