Покрет за одбрану Косова и Метохије

Обележено 19 година од злочина над српском децом у Гораждевцу

Фото: Косово онлајн

Поменом у цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу обележено је 19 година од убиства српских дечака Ивана Јововића и Панте Дакића.

Помену, коме је присуствовалао више дестина људи, служио викарни епископ новобрдски Иларион.

Иларион је током беседе казао да туга због страдања деце остаје у дубини душе.

“Овај свет је пун рана. Тајну безакоња дела у овом свету, не смемо да заборавимо. Ваш опстанк на вашем месту страшном, на стратишу, јесте велика победа, и ту треба да останете доследни нашем призиву, достојни наших предака, да заиста постојимо на месту страшном. Окупили смо се заправо због деце која су у време док је највеће зло тријумфовало и неправда, због деце која су имала снаге да се радују животу, притиснута некако уза зид, у неки ћошак постојања, та деца нису одустала од соје радости, игре, од своје реке, да се на тој реци радују. То је хришћанска победа, победа јеванђеља, победа вере у јеванђеље. И зато нека нам осмех Пантов, и стаменитост Иванова буду путоказ, нека њихов пример гори пред нама, као што горе ове свеће. Није случајно да се овај обичај одомаћио, да носимо свеће, успомену на ова два нова мученика, која су страдала ради животне радости, нису пристали да се загледју у зло, да чаме у депресији, већ су се радовали животу”, казао је отац Иларион.

Обележавању годишњице присуствовао је и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Борислав Тајић.

“Овде смо заједно у знак сећања на невину страдалу децу, жртве страшног злочнича. Овде смо у знак саучешћа, у болу житеља Гораждевца, на чију су децу терористи кукавички отворили ватру. Они су симбол мучеништва и страдалништва српског народа на КиМ. Симбол непојмљиве идеологије мржње, права на живот и интегритет”, казао је Тајић.

Отац Панте Дакића, Милосав, казао је да прошло деветнаест година, и да не може  од убица да очекује да пронађу кривце.

“Али се надам да ће држава Србија и председник да се више залажу. Наша ситуација је никаква, живимо као јагањци међу вуковима, живот је врло тежак”, казао је Дакић.

Албански екстремисти су рафалом из аутоматског оружја 13. августа, 2003. године пуцали на групу од осамдесетак деце, која су се купала на Бистрици и том приликом убили Пантелију Дакића (12) и Ивана Јововића (19) и тешко ранили Марка Богићевића (12), Драгану Србљак (13), Богдана Букумирића (14) и Ђордја Угреновића (20).

Починиоци злочина нису пронађени, а Еулекс је и званично прекинуо истрагу.