Покрет за одбрану Косова и Метохије

Манастир Високи Дечани позвао грађане да помогну у обнови цркве у Призрену

Фото: Снимак екрана

Манастир Високи Дечани упутио је позив онима који су у могућности да помогну реконструкцију цркве Светог Николе у Призрену, која је уништена после рата 1999. године.

„Сви који су заинтересовани да помогну реконструкцију цркве Светог Николе (Рајкове цркве) у Призрену, слободно могу да се јаве оцу Јовану Радићу, пароху у Призрену који је председник Одбора за обнову путем Инстаграма – призрен.обновасветиња„, поручили су из Високих Дечана.

 

Подсетили су на то да је Одбор за онову објавио на Yоутубе-у кратак видео запис о храму Светог Николе са упуством за донирање.

Рајкова црква је последња српска православна црква у Призрену која није обновљена.

Децембра прошле године, како је јавио Радио Гораждевац, започето је чишћење дворишта цркве, уз благослов епископа рашко-призренског Теодосија, а у сарадњи са мисијом ОЕБС-а на Косову.

Тада је парох призренски јереј Јован Радић рекао да је на празник Светог Николе стигла вест о почетку обнове ове светиње.

„На празник Св. Николе добили смо информацију да ће се почети са чишћењем светиње и да ћемо ускоро очистити порту, саму цркву и око ње поставити ограду и капију. То ће бити прва фаза обнове, ако Бог да да следеће године почне и обнова саме цркве“, рекао је тада парох призренски.

Одбор за обнову светиња Призрена је и претходно позивао грађане који желе и који су у могућности, да помогну акцију обнове цркве Светог Николе.

Цркву Светог Николе (Рајкове цркве) у Призрену подигао је призренски племић Рајко Киризлић. Саграђена је у првој половини 14. века, у призренском насељу Поток-мала. Рајкова Црква помиње се у Светоарханђелској хрисовиљи цара Душана. Приложио ју је, заједно са другим бројним црквама, својој задужбини, манастиру Светим Архангелима и својој гробној цркви.

(КоССев, 14. 08. 2022)