Покрет за одбрану Косова и Метохије

Приштина се наоружава? Косовски МУП набавио оклопна и блиндирана возила, водене топове и дуге цеви

© AP Photo / STR
Косовско Министарство унутрашњих послова набавило је наоружање у вредности од 1,3 милиона евра, а дугачке пушке за припаднике полиције који дежурају на административним линијама вредне су 350.000 евра, преноси Репортери.
 
Набављени су и оклопна возила, водени топови и блиндирана возила чија је вредност 7,13 милиона евра, преноси Косово онлајн.
 
Према извештају Трезора, Министарство је купило и специјализовану опрему вредну 280.000 евра, а опрема која ће бити коришћена за истражни поступак вредна је 300.000 евра.
 
То Министарство уложило је 200.000 евра у сајбер безбедност и друга питања, а улагало је и у изградњу школа.
 
За Косовске безбедносне снаге ове године је из буџета издвојено 100 милиона евра, од цега ће 30 милиона бити намењено само за наоружавање и то је највећи износ од када су формиране ове снаге.
 
Пуковник Сефер Исуфи казао је тим поводом пре неколико дана да су КБС већ уговориле неколико дронова и да су у процесу уговарања најнапреднијих и најсавременијих система наоружања.
 
“Имамо уговорене капацитете дронова који имају задатак система, рецимо, или ангажовања у процесу откривања и осматрања. У процесу смо уговарања других одбрамбених система који укљчују компоненту система противваздушне одбране, противоклопног система и наравно конвенционалне пешадије и лаке артиљерије”, рекао је Исуфи.
Додао је да ће свака војна акција КБС бити у координацији са савезницима.
 
Према његовим речима, мере или радње које су предузете, предузете су у пуној координацији са савезницима Косова, на челу са Сједињеним Америчким Државама.
 

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ