Покрет за одбрану Косова и Метохије

Порука из Брисела уочи састанка Вучића и Куртија

© Sputnik / Алексеј Витвицки
Европска спољнополитичка служба (ЕЕАС) саопштила је да недавни пораст запаљиве реторике између званичника Београда и Приштине, а посебно изјаве о рату и сукобима на Западном Балкану, изазивају велику забринутост.
 
„Високи политичари две стране биће одговорни за сваку ескалацију која доведе до повећаних тензија и, потенцијално, насиља у региону. Обе стране морају одмах да прекину међусобна непријатељства и опасне изјаве и да се понашају одговорно“, поручује се у саопштењу.
 
Из ЕЕАС-а понављају да ће се сва отворена питања између Београда и Приштине решавати кроз дијалог о нормализацији односа између Косова и Србије уз посредовање ЕУ и наглашавају да ЕУ очекује да ће председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти разговарати о тим, како се наводи, изазовним темама на предстојећем дијалогу на високом нивоу 18. августа у Бриселу.
 
Понавља се да постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о пуној нормализацији односа у контексту дијалога Београда и Приштине, коме посредује ЕУ, захтева атмосферу која доприноси враћању поверења, помирењу и добрим односима.
 
Додаје се и неопходност поштовања и потпуног спровођења претходних споразума и указује да „нема места за радње и изјаве које нису компатибилне са општим интересом и стратешким циљевима региона“, пренео је Танјуг.
 
У ЕЕАС наводе да ЕУ по питању ситуације на Косову и Метохији остаје у блиској сарадњи са Кфором, међународним партнерима и посебно САД.