Покрет за одбрану Косова и Метохије

Београд негодује због реакције ЕЕАС: Је ли данас 1. април? – Обуздајте Куртија да не испуни претње

Извор: КоССев

Пораст запаљиве реторике и наводи о рату изазивају забринутост, високи званичници Београда и Приштине биће одговорни за сваку ескалацију насиљаупозорили су данас из Европске уније, односно Европске службе за спољно деловање (ЕЕАС). И док за сада изостају реакције Приштине, представници Владе у Београду изразили су незадовољство тиме што се две стране поистовећују и указују на лицемерје. Позивају на „обуздавање Куртија“ и поручују да је заправо онај „ко допушта да Приштина прети ратом, одговоран ако Курти испуни своје претње“.

Вулин: „За мир потребно двоје, за сукоб довољна и једна будала“

„Александар Вучић никада није поменуо рат као средство решавања проблема са Приштином, али зато Аљбин Курти јесте. Отуда и чуди да Европска спољнополитичка служба (ЕЕАС) тражи да се ‘обе стране уздрже’“, навео је министар унутрашњих послова Србије, Александар Вулин у својој реакцији.

Каже да заправо Београд „одговара на лудило Приштине“, те да не покреће никакве сукобе или расправе.

„И како онда да се уздржи“, пита Вулин.

Он са друге стране, поручује ЕЕАС да „заузда Приштину“.

„Да у ЕЕАС има разума, бар мало више него код Приштине, не би тражио од Београда да не одговори, већ би зауздао Приштину да сукобе не покреће. Онај ко допушта да Приштина прети ратом, одговоран је ако Курти испуни своје претње“, сматра Вулин.

Прецизира да је за мир потребно двоје, али и каже да је за сукоб „довољна и једна будала“.

Брнабић: „Мора бити да је у питању нека (врло неслана) шала“

У међувремену се огласила и премијерка Србије, Ана Брнабић, такође незадовољна реакцијом ЕЕАС.

„Гледајући ову изјаву ЕЕАС-а, неко би помислио да је данас 1. април, а не 14. август. Мора бити да је у питању нека (врло неслана) шала“, поручује Брнабић.

Каже и да пуних 175 дана, Курти „провоцира оружани конфликт са Србима“.

„И то у години која ће остати упамћена као година у којој је истим тим Србима на КиМ одузео најосновнија људска права – забранивши им да гласају“, тврди Брнабић.

Каже и да, осим „бескорисне писане изјаве“, Европска унија није учинила „баш ништа“ овим поводом.

Насупрот томе, како додаје, мото председника Вучића и Србије је јасан: мир и стабилност.

Брнабић подсећа и на то да ЗСО још увек није формирана.

„Ближи нам се десет година од потписивања Бриселског споразума који ЕУ једноставно не може да спроведе. Чак и сама ЕУ признаје да не могу да натерају Куртија да успостави Заједницу српских општина – окосницу Бриселског споразума“, поручила је Брнабић.

Зато додаје да је „тужно“ видети да ЕУ „не види сопствену кривицу за то где се данас налазимо“.

„Да је ЕУ урадила свој део посла – осигурала примену Бриселског споразума и гарантовала основна људска права Србима на КиМ – ствари би данас изгледале много другачије. Зато, молим вас, прекините са лицемерјем“, поручила је Брнабић у објави на Твитеру.

Петковић: ЕЕАС да заузме одлучнији став и казненим мерама спречи Куртијев ратоборни поход

У међувремену се огласио и директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић, који је такође изненађен реакцијом ЕЕАС.

„Опредељење Београда и председника Александра Вучића за дијалог и решавање проблема на Косову и Метохији политичким и мирољубивим средствима никада се није доводило у питање, и зато је данашње саопштење Европске спољнополитичке службе (ЕЕАС) потпуно промашено, као и низ претходних апела бриселске администрације на ‘обе стране’“, сматра Петковић.

Он такође оцењује да је то што Курти и „његов екстремистички режим чине шта им је воља“, између осталог, и последица неделовања ЕУ у ситуацијама када су оштре реакције и мере против Приштине биле неопходне.

„ЕЕАС се, нажалост, радије опредељује за бесплодне апеле на ‘обе стране’, који су само доливање уља на ватру, охрабрење Куртију и подстицај његовим настојањима да дестабилизује прилике на Косову и Метохији и у читавом региону“, сматра Петковић.

Он такође подсећа на то да није спроведен Први бриселски споразум, за шта оптужује Приштину, те наглашава да сада такође за „серију провокација Приштине и Куртијеве претње силом“ не могу бити одговорни и Београд и Приштина.

„Уместо што празном реториком дели одговорност између насилника и жртве, а Срби на Косову и Метохији су недвосмислено жртва агресивног и шовинистичког деловања Приштине, ЕЕАС би коначно морао да заузме одлучнији став и казненим мерама спречи Куртијев ратоборни поход, јер ће на крају, уколико се ситуација отргне контроли, одговорност делити не Београд, већ они који су могли да благовремено и превентивно делују, а нису“, поручује им Петковић.

На крају подцртава да Београд „чврсто“ остаје на путу мирољубиве сарадње са свима у региону, па и са Приштином, али и да одбија да прихвати било какву одговорност за ничим изазвана гажења елементарних људских права и нападе на безбедност Срба на КиМ-у.

Уочи новог сусрета председника Србије, Александра Вучића и косовског премијера, Аљбина Куртија, заказаног за 18. август, односно најаве Приштине о примени одлука о пререгистрацији на РКС и издавању „улаз-излаз“ докумената, чему се Београд противи, појачавају се дипломатске активности на терену, али и, са друге стране заоштрава реторика највиших званичника.

Све су учесталије узајамне оптужбе на релацији Београд-Приштина. И док косовски званичници све гласније говоре о „могућем нападу Србије“, из Београда, са друге стране, оптужују Приштину за „призивање рата“, „криминализацију Срба“, али и за припреме за напад, односно „ликвидације“ Срба на Северу.

Након вишенедељне „размене“ саопштења, данас се огласила ЕЕАС аводећи да ће се високи званичници две стране сматрати одговорним за сваку ескалацију која доведе до повећања тензија и, потенцијално, насиља у региону.

Поручују да је пораст запаљиве реторике између званичника Београда и Приштине, а посебно изјаве о рату и сукобима на Западном Балкану, изазивају велику забринутост, те су позвали стране да одмах да прекину узајамна непријатељства и опасне изјаве и да се понашају одговорно.

Прецизирали су и да би сва отворена питања требало да се решавају кроз дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, али и саопштили да очекују да ће Вучић и Курти разговарати о овим изазовним темама на састанку заказаном за 18. август у Бриселу.

(КоССев, 14. 08. 2022)