Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић нема коментар на реакцију ЕУ: Хоће разговор о ЗСО – Војска Србије и КБС нису за поређење

Фото: Н1

Београд је спреман да разговара о свему у Бриселу. Хоће да се разговара и о Заједници српских општина, али не и да ово тело буде у складу са косовским Уставом, јер, „онда нам ЗСО и не треба“, казао је данас председник Србије. Поводом најаве о пререгистрацији на РКС Приштини поручује – „на силу можете све, само никада не знате докле“. „Немојте да рачунате да можете да изведете погром или протеривање нашег становништва“, још једном је упозорио Вучић.

„Што се тиче реакције ЕУ – немам никакав коментар, тако је најбоље“, казао је данас српски председник, коментаришући јучерашње саопштење ЕЕАС у којем се Београд и Приштина критикују због пораста запаљиве реторике и изјава о рату, те наводи да ће и једни и други бити одговорни за сваку ескалацију насиља.

Након што је присуствовао приказу новог наоружања и војне опреме, Вучић је данас упитан о појачаној реторици косовског премијера према Београду.

Каже да је безброј пута „покушао да уђе“ у Куртијеву главу да разуме „његове разлоге“.

„То можете са рационалним људима. Са ирационалним – не можете да разумете њихове потезе“, поручио је Вучић.

Када је реч о ситуацији око енергетике на Косову, Вучић каже да не жели то да коментарише.

Приштински медији јавили су данас да ће се на Косову поново почети са рестрикцијама електричне енергије, те да ће бити шест сати струје, а затим два сата рестрикције.

 

Ипак је казао:

„Ситуација око струје је тешка. Ја се надам да они неће морати да искључују струју. То би било лоше и за њих и за нас и за све људе који живе, али је у питању велики новац. Ви можете да купите струју на тржишту, али је питање ко то може да плати. Можда је човек изабрао да се мање задужује. Питање је да ли је то увек неопходно лошија одлука, од оне друге одлуке. При томе, нико није срећан када мора да искључује струју. Или можда нема новца, или је донео одлуку да се не задужује, ко зна“, додао је Вучић.

О предстојећим састанцима у Бриселу

Три дана пре новог сусрета са косовским премијером, Александар Вучић поручује да иде у Брисел како би покушао да очува мир и стабилност.

„То је наш једини циљ. Ми никоме не претимо. Желимо да обезбедимо поштовање међународно јавно правних норми од Резолуције 1244 до Бриселског споразума. Они морају да буду поштовани и примењивани“, оценио је српски председник.

Вучић је и данас потврдио да ће се 17. августа састати са генералним секретаром НАТО-а, Јансом Столтенбергом, али и да ће вероватно разговарати и са изаслаником САД-а, Габријелом Ескобаром и другима.

 

Када су у питању теме бриселског дијалога, каже да је Београд заинтересован да о свему разговара.

„Ми хоћемо да разговарамо о Заједници српских општина, али не да се разговара тако што ће нам рећи – ‘можемо да купујемо само лепљиве сличице и стављамо их у албум фудбалера или да производимо паковање за жваке и да нам неко говори да ЗСО мора да буде у складу са Уставом Косова, јер то је бесмислено. Ако је у складу са Уставом Косова, онда нам и не треба ЗСО, јер такву заједницу може да оснује сваки грађанин Косова на дневном нивоу и то је то. Подразумевало се да та овлашћења буду много већа и много шира. Колико видим, њих не интересује Устав Србије, па што би нас интересовао њихов устав“, поручио је Вучић.

Немојте да рачунате да можете да изведете погром или протеривање нашег становништва

Када је у питању најава Приштине о спровођењу одлука о пререгистрацији српских таблица градова на Косову на РКС таблице, Вучић каже да „је ту за нас прилично чиста ситуација“.

Након што је у претходним данима у више наврата казао да Срби то неће да прихвате, данас поручује „на силу можете све“, али и додаје – „само никада не знате докле“.

„На силу можете, само немојте да очекујете од Србије да вам на било који начин помаже и олакшава у правном регулисању проблема или било чему сличном. И такође немојте да рачунате да можете да изведете погром или протеривање нашег становништва“.

Погледајте ову смејурију, људи постављају цистерне, укопавају цистерне, као мала деца се играју. Као мала деца која су замислила да имају државу, а о држави не знају ништа

 

Вучић прецизира да ће се у Бриселу разговарати о свему, то јест да ће Београд покренути теме.

„А сада да ли то све има смисла, или неће да има никаквог, у шта сам склонији да верујем, то ћемо да видимо за 2-3 дана“.

О снази Војске Србије и КБС: То просто није за поређење

Председник Србије упитан је и о томе „да ли може да се упореди снага Војске Србије и оружаних снага Косова“.

Вучић поручује да никога не подцењује, али:

„То је као када бисте рекли… боље је да не правим таква поређења. Довољно је да кажем да то просто није за поређење“, поручио је Вучић.

Српски председник је још једном казао да „Војска Косова или како је већ зову“ према Резолуцији 1244 не сме да постоји, али и да су Турска и Квинта „дали зелено светло“ и да их „веома озбиљно наоружавају“.

(КоССев, 15. 08. 2022)

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ