Покрет за одбрану Косова и Метохије

Фајненшел тајмс: Курти тражи помоћ Запада да Србија призна косовску независност

© AFP 2022 / ARMEND NIMANI
Три дана уочи сусрета са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је у интервјуу за Фајненшл тајмс поново позвао западне силе да му помогну да Србија призна једнострано проглашену косовску независност.
 
„Потребна нам је помоћ наших савезника и партнера – Велике Британије, САД, Немачке, Француске, Италије и других – да нам помогну око непризнавања“, рекао је Курти.
 
Курти је рекао да свака резолуција мора бити усредсређена на међусобно признавање. „То неће бити једина ставка. . . већ централни део“, рекао је он уочи предстојећег сусрета.
 
Србију је поново оптужио за национализам.
 
„Ево, мислим да је проблем са Београдом то што они једноставно настављају са старим сновима, који постају ноћна мора за суседе Србије, али и за српски народ”, рекао је Курти који се, како каже, залаже да Албанци у централној Србији имају иста права као Срби на Косову.
Говорећи о сукобима у Украјини, Курти је поновио да Србија има блиске везе са Москвом и у прилог томе је навео да се енергетски сектор Србије, како каже, у великој мери ослања на руске ресурсе и изложен је већинском руском власништву над компанијама.
 
Отуда, пише ФТ, Курти каже да постоји јасан ризик од уплитања Русије у односе Србије и Косова, што, како тврди, повећава шансе за сукоб.
 
„Забринути смо, али се не плашимо. Како ће се ситуација развијати зависиће много од става и притиска западних демократија на Београд”, рекао је, између осталог, Курти.
Фајненшел Тајмс је у истом тексту пренео и писани одговор директора владине Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића, који је рекао да Београд води „независну националну и безбедносну политику, сарађујући на уравнотежен начин и са истоком и са западом“.
 
Крајњи циљ Београда је чланство у ЕУ, рекао је он, али је додао да Косово и Курти гурају агенду под „изговором“ рата у Украјини, преноси Танјуг.
 

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ