Покрет за одбрану Косова и Метохије

Након упозорења ЕУ Османи поново: Србија користи ратнохушкачку реторику, ЕУ да реагује

Фото: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Ратнохушкача реторика – две су речи које су представници и Београда и Приштине неретко користили у својим саопштењима како би оптужили другу страну. Након серије оваких изјава из Београда, али и упозорења Европске уније да наводи о рату изазивају забринутост, и да ће обе стране бити одговорне за сваку ескалацију насиља, данас је косовска председница поново оптужила Србију да користи ратнохушкачку реторику и позвала ЕУ да „буде гласнија против дестабилизујућих тенденција Србије“.

Косовска председница састала се данас са председником Албаније, Бајрамом Бегајем, са којим је разговарала о односима Приштине и Тиране.

Након овог састанка, на конференцији за штампу, Османи је говорила и о безбедносној ситуацији на Северу Косова, преноси Економиа Онлине.

Поручила је да очекује од Европске уније да „буде гласнија против дестабилизујућих тенденција Србије и ратнохушкачке реторике према целом региону“, преноси овај медиј.

„Тенденције које се подстичу и служе интересима Русије. Еквиваленције између две стране нема и не може бити, када је Србија та која користи ратнохушкачку реторику у односу на Косово, али и поступке који нарушавају мир и стабилност”, тврди Османи.

Прецизира да очекује од ЕУ да „даје јасне сигнале“ у односу на Србију.

Уочи најављене примене одлука косовске владе о пререгистрацији на РКС и издавања „улаз-излаз“ листића за 1. септембар, Османи је навела да се врше све неопходне припреме да се у пракси примене одлуке косовских институција које, како је рекла, обезбеђују спровођење бриселских споразума „за све грађане без обзира на етничку припадност“.

„Институције Косова су посвећене да наставе са пуном координацијом са међународним партнерима, као што смо координирали до сада. С друге стране, врше се све неопходне припреме да се у пракси примене одлуке наших институција које обезбеђују спровођење Бриселских споразума, али пре свега једнак третман свих грађана без обзира на националну припадност”, навела је косовска председница.

(КоССев, 15. 08. 2022)