Покрет за одбрану Косова и Метохије

Стојановић и Каран: Мартијев извештај руше преко измишљене афере уз помоћ западних служби

Извор: Курир/Пинк

Актуелни покушаји обарања извештаја Дика Мартија, у које се укључила и власт Албаније, без доказа негирајући истинитост навода о трговини органима заробљених Срба, као и подаци “анонимног шпијуна са Косова”, који је Швајцарској дотурио информацију о наводној угрожености Мартија од стране српких безбедносних структура, заправо су плаћена пропаганда са циљем да се обори тај извештај и помогне ухапшеним челницима ОВК, кажу за Косово онлајн бивши директор Војно-безбедносне агенције Момир Стојановић и  некадашњи официр КОС Љубан Каран.

Стојановић указује да су активности у вези са извештајем Дика Мартија синхронизоване.

“Званична власт Албаније, која тражи да се извештај ревидира јер наводно нема доказа да је било вађења органа  заробљених Срба, појављује се када и тај анонимни припадник службе безбедности у Швајцарској који излази са подацима да наводно српске службе спремају ликавидацију Дика Мартија. Претпостављам да ће се сутра појавити сасвим нешто друго. Ради се о синхронизованој, добро плаћеној акцији албанских сепаратиста да се у потпуности обезвреди и анулира извештај Дика Мартија, а као последица тога, да се у сусрет заоштравања укупне ситуације на КиМ ослободе лидери ОВК из Хага који би поново милитирализовали Косово и поново од језгра бивше ОВК припремили ектремисте на Косову за поновни оружани сукоб са снагама безбедности Србије”, рекао је Стојановић за Косово онлајн. 

Стојановић је нагласио да се све то ради са циљем да се, кроз покушај обарање извештаја Дика Мартија, поново активирају бивши челници ОВК којима се за ратне злочине суди у Специјалном суду у Хагу –  Хашим Тачи, Кадри Весељи и Јакуп Краснићи, а поред њих тројице, једини који је на слободи од тих најважнијих руководилаца ОВК је Рамуш Харадинај. 

Стојановић је подсетио да су Тачи, Весељи, Краснићи и Харадинај управо у предвечерје рата на Косову, почетком марта 1998. године, “убачени” са севера Албаније на простор Косова у име “тзв. главног штаба ОВК” који је био смештен у Албанији. 

“Они су тада убачени са задатком да мање терористичке саставе који су постојали на КиМ и који су били расцепкани, међу којима су се истицали терористички састави које је преводио Адем Јашари и терористички састав у селу Јабланица, Дечани, који је тада предводио бивши припадник Војске Србије капетан Наим Маљоку, обједине под једном комадном и формирају тзв. ОВК, што су они касније током лета 1998. године и учинили”, каже Стојановић.
 
Он је нагласио да су наводи о двоструком агенту који је радио и за српске и албанске службе и да је кроз контакте са српском службом сазнао о наводној припреми атентата на Дика Мартија “перфидне лажи, пропаганда и инсинуације”. 

“Јавна је тајна да Косово има сопствену обавештајну службу која је под јаким утицајем САД. Једно време је на челу Косовске обавештајне службе био Кадри Весељи, најутицајнији Албанац на КиМ јер је он контролисао рад Тачија и Харадинаја. Кадри Весељи је родоначелник службе која је сада под потпуним утицајем америчких обавештајних систама и која ништа не ради без инструкције обавештајног система САД. Илузорно је размишљање да било шта косовски Албанци могу и смеју да ураде на КиМ без подршке и одобрења званичне политике обавештајног система САД”, навео је Стојановић.
 
Да су наводи некадашњег агента са Косова који је дојавио властима Швајцарске да српске тајне службе “спремају атентат” на сенатора Дика Мартија намештена афера сматра и бвши официр КОС Љубан Каран. 

“Сам тај догађај, да су они (Швајцарци) прихватили као тачну и проверену изјаву коју им је дао некакав тотално непоуздан извор, човек који признаје да је радио за најмање четири, а можда и шест обавештајних служби, много говори. Њега који продаје информације, третирали су га као проверен и поуздан извор када су лансирали вест да је живот Дика Мартија угрожен од безбедносних служби Србије и да наводно безбедносне службе Србије планирају ликвидацију Дика Мартија. То се сада показало да је потуно била непоуздана, непроверена информација коју је неко искористио већ у то време да би полако крунио значај извештаја Дика Мартија, да би га ставио под сумњу, и да би самог Дика Мартија уплашили и окренули против Србије, са циљем да он сам коригује извештај што би за Албанце било најповољније и не постоји боља варијата за њих него да Марти сам стави сумњу на оно што је својевремено написао”, рекао је Каран. 

Иза свега тога, сматра Каран, стоји албански лоби, албанске или косовске обавештајне службе, косовска и албанска мафија. 

“Иза тога стоје и новцем и лобирањем западни фактори, а знамо да су у Швајцарској албански лоби и албанска мафија и те како јаки”, навео је Каран за Косово онлајн.

Када је раскиринкан тај план “подметања” српској служби о наводној ликвидацији Дика Мартија, каже Каран, Швајцарци су од њега одустали и тог наводног извора, сарадника, доушника ставили у програм заштите сведока да би се сада и они уверили са ким су имали посла. 

“Одустали су од заштите тог наводног сведока, јер су и они увидели да је он тотално непоуздан и да је он једноставно фигура у рукама западних обавештајних служби, пре свега немачке обавештајне службе. Он је, пре него што је дао овај наводни извештај о угрожености Дика Мартија, радио за немачку обавештајну службу БНД. Није искључено да су и они укључени у тај план подривања извештаја Дика Мартија, исто као што су били укључени у стварање лажне државе Косово. Није искључено да управо БНД сада штити тог вишеструког агента јер он сам каже да је побегао из Швајцарске и да се крије у некој суседној земљи. Претпостављам, пошто нема података о томе, да би то могла бити Немачка”, рекао је Каран.
 
Он сматра да је та намештена афера плански урађена, само да је питање да ли је чисто косовска, албанска или неке моћне западне обавештајна службе. 

“Пре свега типујем на Немачку. То је све рађено да би могао да се поништи или анулира извештај Дика Мартија. Албанија је директно заинтересована јер ту нису њима чисте руке будући да је на њховој територији била ‘Жута кућа'”, навео је Каран.  

(Косово онлајн, 15.  08. 2022)

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ