Покрет за одбрану Косова и Метохије

Грџаљиу: Косово изгубило енергетску битку, ситуација је страшна, надам се потезу владе

Извор: Косово онлајн

Економски стручњак Сафет Грџаљиу сматра да је Косово изгубило битку када је у питању енргетика пре пар година, када није добило прилику да изгради нови капацитет за производњу струје, било то “Ново Косово” или “Косово Ц”, због балканске мафије која се бави продајом струје.

Грџаљиу за Косово онлајн истиче да су економски стручњаци дали своје прогнозе, да ће бити великих изазова ако се не буду предузели неки кораци у решавању проблема са недостатком струје, додајући да овај проблем не треба анализирати само са економски-социјалне димезије већ и емоционалне, како се осећају грађани Косова.

“Косова је изгубило битку када је у питању енргетика пре пар година када нису дали прилику да се изгради нови капацитет за производњу струје, било то “Ново Косово” или “Косово Ц”, ми смо управо изгубили битку због те балканске мафије која се бави продајом струје, такозвани мета оних патријота на Косову, који у име цивилног друштва зараде огроман новац како би зауставили градњу нових капацитета”, казао је Грџаљиу.

Економски стручњак сматра да је парадокс да Косово увози струју, поред резерви угља које поседује, додајући да се то догађа када немате јасну визију како ћете да гледате и анализирате економску будућност.

“Ситуација је страшна, али се надам да ће влада учинити нешто, изаћи са неким предлогом, дати неку алтернативу. Мислим да је најављен састанак премијера са представницима цивилног друштва, који су били главни гласници тога да се не производи струја на Косову, а та струја на угаљ се производи и у Македонији, Србији, Црној Гори, Албанији. А када се дода чињеница да се Немачка и Велика Британија враћају угљу, то је још једна потврда какву су грешку направили у корацима, јер уместо да имамо струју за извоз ми увозимо струју по оваквим ценама”, објашњава Грџаљиу.

Он напомиње да због тренутне ситуације у Европи и свету, не поштоји шанса да Косово буде изостављено од повећања тарифа електричне енергије.

“И Косово ће бити принуђено да повећа тарифе струје, јер су таква тренутна кретања у Европи и свету, па ни Косово не може да буде изостављено од свега тога”, закључио је Грџаљиу.

(Косово онлајн, 15. 08. 2022)