Покрет за одбрану Косова и Метохије

Аутор: Министарство тражило да се из песме избаци „Косово је душа Србије“

Извор: Пиштаљка.рс

Војни оркестар и хор “Станислав Бинички”, заједно са солисткињом Катарином Божић, извели су песму песму “Јунаци са Паштрика” на свечаној промоцији 135 нових поручника у суботу у Београду. Из песме је, међутим, стих о Косову као “души Србије” замењен са “свим херојима Србије” и то на захтев Министарства одбране, рекао је аутор песме.

Уместо стихова „Да заувек сви памтимо, Подвиг славне дивизије, Зато сложно ускликнимо, Косово је душа Србије“ отпевано је: „Да заувек сви памтимо, Подвиг славне дивизије, Да заувек сви славимо све хероје наше Србије“. Песма је изведена испред председника Србије, министра одбране и бројним дипломатским кором.

Аутор песме Милан Гајић је за НеwсМаx рекао да је стих измењен на захтев Министарства одбране, са чим се он сложио.

Министарство одбране је оптужило медије за злонамерност и неистинитост због извештавања о замени стихова у песми Јунаци са Паштрика. Министарство тврди да постоји неколико верзија песме Милана Гајића, те да „из песме о Косову – Косово не можете избацити“.

На Јутјубу су до сада доступна само два извођења ове исте песме – једна из маја 2020. године у цркви рођења Пресвете Богородице у Батајници, а друга из јануара ове године у крипти Храма Светог Саве. У оба извођења постоји стих „Косово је душа Србије“.

Стихови песме су у више верзија текстуално доступни на интернету, али се такође у свим верзијама налази поменути стих о Косову, истиче Коссев.

(КоССев/Н1, 19. 09. 2022)

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ