Покрет за одбрану Косова и Метохије

Боцан-Харченко: Подржаћемо оно што одговара Србији

© Sputnik / Лола Ђорђевић
Русија поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, изјавио је амбасадор те земље у Београду Александар Боцан-Харченко.
 
“Сматрамо да је Аутономна Покрајина Косово и Метохија саставни део Србије. Доследно се залажемо за решавање косовског питања међунaродно-правним путем, у дијалогу између Београда и Приштине на основу темељне резолуције Савета безбедности УН 1244, без наметања рокова и модела споља”, рекао је Боцан Харченко за “Вечерње новости”.
 
Он је тако одговорио на питање каква ће бити позиција Москве уколико се на дневном реду нађе питање пријема Косова у Уједињене нације.
 
Председник Србије Александар Вучић поручио је на седници Скупштине Србије о КиМ да ће упутити писма лидерима Русије и Кине, Владимиру Путину и Си Ђинпингу, у којима ће их замолити да као сталне чланице Савета безбедности УН ставе вето на пријем Косова у ту организацију.
 
“Као стална чланица СБ УН, Русија ће подржати свако уравнотежено, праведно и одрживо решење које ће одговарати законитим интересима Србије и српског народа”, рекао је руски амбасадор.
 
За пријем нове чланице у УН најпре је потребно да се око тога сложи пет сталних чланица СБ – Русија, Кина, САД, Велика Британија и Француска, односно да ниједна од њих не уложи вето.