Покрет за одбрану Косова и Метохије

Ишингер: Модел “две Немачке” може да обезбеди мост до решења за ’’Косово’’ и Србију

Извор: Репортери

Немачки дипломата Волфганг Ишингер рекао је да модел “две Немачке” који је он предложио 2007. године као решење за Косово и Србију може и даље да омогући премошћавање у правом смеру.

Ишингер је на Твитеру одговорио бившем министру спољних послова Косова Петриту Сељимију који је на тој друштвеној мрежи коментарисао “нови оквир” дијалога који су наводно испланирале Немачка и Француска и који се јуче појавио у албанским медијима. Према том плану, Србија у наредних десет година не би формално признала независност Косова, али би требало да прихвати Косово као правну и политичку реалност.

“Крајем 2007. године, ми, Косовска тројка, смо скоро успели са моделом „две Немачке“ који сам предложио. Он би и даље могао да обезбеди мост ка решењу у правом смеру”, нагласио је Ишингер.

Ишингер је био представник Европске уније у преговарачкој тројци у којој је представник Русије био Александар Боцан Харченко, актуелни амбасадор Русије у Србији, док је представник САД био Френк Визнер.  

Сељими је на Твитеру подсетио да Западна и Источна Немачка никада нису признале једна другу, али да су биле равноправне чланице међународне заједнице.

“То је модел „две Немачке“ који је пре неколико година предложио Ишингер. Западна и Источна Немачка никада нису признавале једна другу, али су обе биле равноправне чланице међународне заједнице. Није тачна аналогија, али због недостатка шаргарепе (гаранције проширења ЕУ) то је оно за шта се ЕУ загрева”, поручио је Сељими.

(Косово онлајн, 19. 09. 2022)