Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић: Добио сам још једну ноту о повлачењу признања независности Косова

Извор: Н1

За нас УН важне, али желим да кажем да доносим добру вест за грађане Србије, добио сам још једну ноту о повлачењу признања независности Косова, поручио је председник Србије Александар Вучић вечерас за РТС-а из Њујорка, где присуствује 77. Генералној скупштини Уједињених нација.

“Они раде на томе да уз директну подршку оних који су направили Косово како они мисле независним, а ми не мислимо зато што за нас су УН важне, увек ћемо се позивати на међународно јавно право и повељу УН, али желим да кажем да доносим добру вест за грађане Србије. Ја сам добио још једну ноту о повлачењу признања независности Косова”, нагласио је Вучић и наставио.

“Само желим да кажем грађанима Србије да је то још једна фасцикла више у нашем државном сефу, још једну ноту имамо, тако да своју позицију макар у овој организацији снажимо и јачамо и радићемо и даље на томе и борићемо се и ћутаћемо све док они не крену са уласцима у неке нове институције, а тог тренутка када крену изненадиће се бројем земаља које мисле другачије и јасном већином коју у овом телу, као што су УН, данас имамо”, додао је председник.

“Да ли ће нам то помоћи да избегнемо све притиске и проблеме са којима ћемо се суочити – неће, али то је оно што ми можемо да учинимо”, навео је Вучић.

Кризе у свету

“Мислим да реалне прогнозе морају да буду још мрачније и он је говорио о више криза – од рога Африке до Авганистана, помињући и ону најтежу у Украјини, али стање је још теже. Наравно, за нас позиција је још тежа у смислу да УН играју слабију улогу у свету, јер велике силе су све преузеле на себе и де факто рушиле поредак УН у претходних неколико деценија”, рекао је Вучић.

Указао је да је у Уједињеним нацијама данас највећи скуп, као и да не памти да је било оволико шефова држава, више од 150.

“Што значи да људи траже неки излаз и неку наду. Плашим се да ако сте слушали и турског председника и киргијског председника – они су говорили о другим кризама и онда видите у сваком делу света безброј криза”, додао је Вучић.

“У наредних седам до десет дана донећемо тешке одлуке”

Указао је да је свакако тешка слика за све и за нашу земљу не много лакша.

“Ми ћемо у наредних седам до десет дана доносити важне одлуке, са којима ћемо упознати грађане и верујем да ћу током наредне недеље се обратити и са неким мерама и одлукама важним за будућност Србије”, нагласио је Вучић.

Председник Вучић је данас имао бројне билатералне сусрете, на којима су га питали за говор руског председника Владимира Путина. Каже и да су бројни руски медији тражили разговор са њим, али да није могао да говори док не чује говор руског председника.

“Није тешко за претпоставити шта ће председник Путин у генералним оквирима да каже. Претпостављам да се из фазе специјалне војне операције приближавамо великом ратном сукобу и сад је питање где су границе и хоћемо ли ићи после извесног времена, а можда већ за месец дана или два, у велики светски сукоб какав нисмо имали од Другог светског рата”, нагласио је Вучић.

“За све нас који смо мали и који бисмо да будемо сигурни и да грађанима обезбедимо сигурност, за нас не постоје лепе и лаке вести и очекујем да све што будемо видели у наредном периоду буде даље усложњавање односа између Запада и Руске Федерације, али и између Запада и НР Кине”, додао је Вучић.

Указао је да ће сутра имати сусрет и са министром спољних послова Кине што је, како каже, изузетно важан састанак.

“Данас смо их имали много, трудимо се да за Србију изборимо неку рационалну позицију, али…”, поручио је Вучић.

(Новости/Косово онлајн, 20. 09. 2022)