Покрет за одбрану Косова и Метохије

Њујорк: Османи на пријему код председника САД – Вучић на отварању дебате у оквиру заседања ГС УН

Фото: Getty images

Након што је у Лондону присуствовала сахрани краљице Елизабете Друге, косовска председница, Вјоса Османи, отпутовала је јуче у Њујорк где се одржава 77. заседање Генералне скупштине Уједињених нација.

Османи, како је најављено из Приштине, на маргинама овог заседања, учествује на званичном пријему у организацији председника САД-а, Џоа Бајдена.

„Током посете Њујорку, председница Османи ће, у оквиру напора за јачање међународног субјективитета Косова, одржати низ састанака са шефовима делегација земаља учесница заседања Скупштине Уједињених нација, високим америчким званичницима и руководиоцима међународних организација“, додаје се у саопштењу из косовског председништва.

Најављен је и састанак са албанском дијаспором у Америци, предавање на Универзитету Фордхам где ће Османи говорити о реформама у правосуђу, владавини права, развоју демократије и „јачању међународног субјективитета Косова“.

Осим Османи, у Њујорк путује и косовска министарка спољних послова, Доника Гервала.

Османи је претходног дана, а током сахране енглеске краљице разговарала са америчким председником који је, како је она саопштила, изразио „непоколебљиву подршку“ Косову.

 

У Њујорку је још од прошле недеље и председник Србије, Александар Вучић, који ће, након прошлонедељног „брифинга“ са српским амбасадором у САД-у Марком Ђурићем, данас присуствовати отварању Генералне дебате светских лидера у оквиру 77. заседања Генералне скупштине УН.

Вучић ће се на овом заседању обратити сутра а, како је најављено, током целокупног догађаја имаће састанке са више од 30 званичника широм света.

Вучића, али и друге лидере са Западног Балкана, сутра очекује састанак са високим представником Европске уније, Жозепом Борељом.

 

Председник Србије је јуче, у контексту повлачења признања косовске независности, односно потврде територијалног интегритета Србије, најавио да ће се састати и са представницима три земље из централне Америке.

Казао је да је решио да у Њујорку заузме „веома активан став по том питању“.

„Састаћу се са представницима много земаља са континената на којима имамо старе пријатеље. Негде смо их имали, па смо изгубили, па ћемо пробати да вратимо. Имаћу сусрете са три земље из централне Америке – за једну нећу да кажем која је, а друга је Гватемала, где су наши пријатељи, као и Костарика која је међу првима признала независност Косова“, најавио је Вучић уз назнаку да очекује добар дијалог са представницима ових земаља.

Најавио је и разговоре са Африканцима и представницима многих земаља из Азије.

„Ми ћемо наставити да радимо свој посао, Албанци раде свој посао“, поручио је.

Са Вучићем је у Њујорку министар спољних послова Србије, Никола Селаковић, који је току јучерашњег дана одржао 20 састанака са међународним званичницима, међу којима је и шеф дипломатије Еритреје, а којем се захвалио на „доследном ставу по питању Косова и Метохије“.

Селаковић је имао дуже билатералне састанке са министрима спољних послова Сијера Леонеа, Малдива, Алжира, Узбекистана, Венецуеле и Јордана, али и серију краћих сусрета са колегама из Ел Салвадора, Румуније, Ирака, Северне Македоније, Данске, Египта, Индонезије, Кипра, Либије, Руанде, Танзаније, Индије и Малезије.

Разговори у Њујорку били су прилика и за изношење позиција по питању једнострано проглашене косовске независности, саопштено је из  Министарства спољних послова Србије.

(КоССев, 20. 09. 2022)