Покрет за одбрану Косова и Метохије

Грачаница прославила Малу Госпојину: Епископ Иларион предводио литију са више стотина Срба

Извор: Косово онлајн

Више стотина Срба данас је у Грачаници, поводом празника Мала Госпојина, учествовало у литији, а затим и у литургији у манастиру, коју је служио викарни епископ новобрдски Иларион са свештенством.

Отац Иларион је током беседе поводом празника Мале Госпојине којим се слави рођење Богородице Марије казао да је Богородица наша мајка и заступница.

“Дошла су времена када је питање да ли можемо људским средствима да се одбранимо, и ово што ми овде стојимо и постојимо је чудо Божије. Наш опстанак на простору Косова и Метохије је својеврсно чудо Божије и ту се види колика је упорност цркве. Заправо то је та тиха борба која је постојана на невидиљивим нитима уз помоћ које градимо бедеме, зато и Грачаница стоји постојано као Дечани, Девич, Драганац, зато што постоји невидљива сила Божија људском оку”, поручио је отац Иларион. 

 

 

Литургији је присуствовало више стотина верника као и политичких представника Срба. Осим председнице општине Грачаница, присуствовали су министар за заједнице и повратак Горан Ракић, потпредседник Српске листе Игор Симић, председница фондације Дајана Пауновић, председник ПО општине Приштина Новак Живић, заменик градоначелнице Грачаница Милан Јоксимовић и бројни други политички представници из Београда, Новог Сада, Сремске Митровице, Суботице који су специјално дошли да увеличају данашњи дан.

Након литургије уследила је литија улицама Грачанице све до зграде Општине, где је извршено резање славског колача.

 

 

Отац Иларион је још једном честитао данашњи празник, истичући да је потребно да се оваземаљска политика, која је непоходна, улије у хришћанску политику.

“Заправо за борбу за вечни небески полис у коме су сви заједно, слободно, не зато што их је неко подмитио, нешто учинио, јер желе то из слободне воље. Нека бисмо били слободни људи у Христу Исусу Господу нашем, нека би свако по наособ од нас имао слободно срце да прими онога који другачије мисли. И зато ће небески полис, град Јерусалим, који су пројављује овде на земљи бити присутан и овде”, казао је отац Иларион.

 

 

Председница општине Грачаница Љиљана Шубарић казала је да је данас посебан дан за све грађане јер општина Грачаница данас слави дан када је формирана, дан када је формиран један од стубова нашег опстанка.

“Данас славе сви наше наши грађани, све наше школе, вртићи, Домови здравља, сва наша деца… Драги суграђани, данас сви заједно упућујемо молитве нашој мајци Божијој да нас сачува и сабере у својој љубави, вери и нади у спасење”, поручила је Шубарић.

 

 

За све присутне уприличен је богат културно-уметнички програм, на којем су учествовали КУД “Славуј” из Бадовца и КУД “Бранко Меденица” из Угљара.

Догађај је обезбеђивала косовска полиција.

 

Politički predstavnici Srba na obeležavanju slave opštine Gračanica
Политички представници Срба на обележавању славе општине ГрачаницаКосово Онлине

 

Обележавање Дана општине биће настављено у послеподневним часовима  у Дому културе у Грачаници, где ће у 18 часова бити одржана Свечана академија, на којој ће, између осталог бити додељене општинске захвалнице.

Овогодишње обележавање “Дана општине Грачаница” почело је 1. септембра, а у протекле три недеље тим поводом организоване су бројне културе, уметничке, спортске и едукативне манифестације.

 

Litija povodom praznika Mala Gospojina u Gračanici
Литија поводом празника Мала Госпојина у ГрачанициКосово Онлине