Покрет за одбрану Косова и Метохије

Трендафилова: Суђење Тачију могуће већ у децембру, број доказа близу милион страна

Фото: КоССев

Суђење Тачију и осталима могло би да започне до краја године, или најкасније почетком следеће године, казала је у ексклузивном интервјуу за КоССев председница Специјализованих већа Косова, Екатерина Трендафилова.

Број страница доказа приближава се милиону, каже Трендафилова потврђујући да се ради о највећем предмету, против четворице оптужених – Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија са по четири тачке оптужнице за ратне злочине као и 6 тачака за злочине против човечности”.

Тренутно су 32 особе добиле статус жртви, али у овом тренутку судија за претходни поступак разматра пријаве за још 50 пријављених.

„Ово је заиста случај са много сведока. Тужилац тренутно разматра више од 318. Одбрана има право да изведе онолико доказа и сведока колико ће им бити од користи. Али имајући у виду напредак у претпретресном поступку, и претпретресни судија и жалбено веће су решавали све предлоге који се односе на надлежност, допуштеност захтева и недостатке у оптужници. Моја стручна процена је да би то могло да прође чак, ко зна, до краја ове године. Али ово је чиста спекулација са моје стране“, навела је председница специјалног суда.

Додала је да је веома поносна на рад који су судије и њихови правни тимови обавили „у веома кратком временском периоду“.

„Јер не треба заборавити да су већа добила случајеве на поступање негде 2020. године, а стварни случајеви су изашли у јавност са хапшењем оптужених, то је било око новембра за њих седморо 2020. године, а маја за господина Шаљу, који је ухапшен у Белгији“, навела је Трендафилова.

На питања о упозорењима тужиоца да је у току застрашивање сведока, те да постоји „лојалност Тачију“, посебно у припреми за суђење Тачију и осталима, Трендафилова, каже да она „не зна“ за такве квалификације тужиоца, али наглашава да у суду постоји јак програм заштите сведока.

„За Специјализована већа, заштита сведока, сигурност, безбедност и добробит пре њиховог сведочења, током сведочења пред различитим већима, и после – за њих саме и чланове њихових породица – централна је брига и најважнији задатак према којем се односимо веома пажљиво. Имамо веома јак програм заштите сведока“, тврди Трендафилова.

Додаје да су чак неки од сведока, иако иницијално забринути, добили психолошку помоћ, као што је то био случај са тројицом сведока, али има и оних сведока, који, према речима Трендафилове, наводе да се „никада према њима није боље односило као у припреми њиховог сведочења од стране запослених у Секретаријату“.

„Сведоци који долазе да сведоче пред Специјализованим већем морају да се осећају сигурно и безбедно јер су уведене бројне мере. На пример, могли би да сведоче са изобличењем гласа, изобличењем лица, псеудонимима, редукцијама, програмом заштите сведока, психологом итд.“, наводи Трендафилова мере које је суд увео.

Да би илустровала важност заштите сведока за суд, председница овог суда наглашава да се ниједна пресуда, ма колико она била правно образложена, не би сматрала достигнућем суда, ако би безбедности и добробит сведока били компромитовани.

Специјализована већа Косова основана су 2015. након што је Скупштина Косова ратификовала споразум са Европском унијом и усвојила амандман на Устав Косова.

Надлежна су за злочине против човечности и ратне злочине започете или извршене на Косову у периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. од стране или против грађана Косова или бивше Савезне Републике Југославије. Специјализована већа су надлежна и за кривична дела санкционисана законима Косова која се односе на службене поступке и службена лица.

Премда одражавају правосудни систем Косова, Специјализована већа су ипак независни суд који ради у складу са сопственом правном регулативом.

Процес оснивања Специјалног суда уследио је након извештаја некадашњег известиоца Савета Европе, Дика Мартија, који је вође ОВК довео у везу с тешким злочинима на Косову и трговином органима, али је као основа заправо послужила накнадна истрага главног тужиоца Специјалног тима Европске уније за злочине на Косову, Клинта Вилиамсона. Вилиамсон је 2014. године тврдио да са својим тимом није нашао доказе за покретање оптужнице за трговину органима, али и да се њихови налази у извештају Специјалног истражног тима ЕУ, „у потпуности поклапају.“ Овај тим је тада саопштио да је дошао до „неоспорних доказа против појединих вођа ОВК“.

Тренутно се у Специјализованим већима воде четири поступка против осморице оптужених. Предмет који привлачи највише пажње је поступак против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија

Цео интервју са председницом Специјализованих већа Косова, Екатерином Трендафиловом, објавићемо сутра.

(КоССев, 21. 09. 2022)