Покрет за одбрану Косова и Метохије

Хил: Видео сам План консултација Србије и Русије

Извор: Printscreen/ Fonet

Амбасадор САД Кристофер Хил изјавио је за ФоНет да је видео План консултација који су потписали министри спољних послова Србије и Русије, да у њему нема ничег посебног, али да је Русија желела то да би оправдала свој рат у Украјини.

Хил је рекао да нису знали шта пише у Плану консултација који су потписали министри спољних послова Србије и Русије на крају недеље заседања Генералне скупштине Уједињених нација, али су знали да је потписивање уговора са земљом какав је Русије било необично и да су желели појашњење.

„Видео сам план, нема много тога у њему. Питање је зашто је Русија то желела и очигледно да је Русија желела план да би оправдала свој рат у Украјини. Понашање Русије осудили су сви и у САД, у Индији, чак их је и Кина критиковала, нико их не подржава у овом напору. Питање је зашто би добили потврду од било кога за оно што су урадили свом комшији“, рекао је Хил.

На питање зашто су тражили објашњење потписивања протокола и да ли је то пример координисане кампање притисака на Србију са Запада, Хил је рекао да Србија није под нападом, већ да Русија напада Украјину и да су објашњење тражили јер је било чудно да је на крају недеље у УН Србија потписала уговор са Русијом.

Упитан да објасни став да сада нико ништа не би требало да потписује са Русијом, Хил је казао да људи треба да разумеју да није реч о Србији, већ о Русији и о понашању Русије која чини ратне злочине у Украјини и која је отишла преко граница прихватљивог за било кога.

„Питање је зашто потписивати нешто с њима сада, Русија треба да се фокусира на то да изађе из Украјине и моли за опрост од нас осталих“, рекао је Хил.

На питање да ли има простора за земљу да остане неутрална и да ли Србија има право да води своју сопствену спољну политику, Хил је истакао да Србија има право да води своју спољну политику, али да САД имају право јасно да кажу шта мисле о одређеним одлукама и да се у овом случају Русија понаша на ужасан начин и нико не треба да стоји по страни и каже да је у реду да једна земља тако нешто ради другој.

Упитан за коментар на то што Србија неће признати референдуме у четири области у Украјини које контролишу руске снаге, Хил је рекао: „Србија је у праву, не треба да призна те референдуме, јер нису правилно спроведени, то су референдуми под пушком, уз претње бајонетом људима“.

(ФоНет/Н1, 27. 09. 2022)