Покрет за одбрану Косова и Метохије

Двери, Заветници, НАДА и Народна странка подржали Проглас о Космету

Фото: AP Photo/Дарко Војиновић
Проглас за окупљање у одбрани Косова и Метохије, потписан од стране 50 истакнутих интелектуалаца, подржале су четири странке и тиме се придружиле иницијативи за очување КиМ у саставу Србије.
 

Патриотски блок поздравља и у потпуности подржава „Проглас за окупљање у одбрани Косова и Метохије” који је потписало 50 српских интелектуалаца.

Последњи је тренутак да сви часни и родољубиви људи којима је стало до наше земље и нашег народа, који не пристају на насиље, уцене, притиске, брутално гажење српских националних интереса и отимање Косова и Метохије противно међународном праву – подигну свој глас и стану у један патриотски фронт.

Србија нема ништа ни светије, ни вредније, ни борбе и жртвовања достојније од нашег Косова и Метохије. Нема тог притиска ни терора, одакле год долазио, а долази само са једне стране света, који је већи и јачи од снаге народа који брани своју земљу, своје светиње, своју историју, своју културу, свој идентитет и своје право на постојање.

На нашој страни су и право и правда. Док нас са фресака и из историјских уџбеника који сведоче истину гледају кнез Лазар и Милош Обилић, косовски јунаци, знани и незнани, и косовски ослободиоци и осветници из 1912. године – нико нема право да поклекне и обрука генерације Срба које су више од 500 година чувале и сачувале Косовски завет и вратиле Косово и Метохију у састав Србије.

Онај ко покуша да изда и тргује српским Косовом и Метохијом, српском истином и српском судбином, не само да је сам себе исписао из српског народа већ ће му, у складу са Уставом и законима ове земље, у име тог истог народа бити и суђено и пресуђено.

Проглас 50 српских интелектуалаца позив је за окупљање српског народа који нас, из Патриотског блока, и радује и охрабрује. Подиже се она Србија коју су 80 година газили али је нису прегазили. Она Србија која и зна, и може и хоће да се супротстави злу и неправди, како је то увек и чинила. Нема тих међународних околности, амбасадорских позива и дивљачких шиптарских ратних поклича који су јачи од воље нашег народа да се брани, одбрани и сачува Косово и Метохију у саставу Србије.

Патриотски блок изражава пуну спремност да стави на располагање све своје ресурсе и заједно са српским интелектуалцима, јавним личностима, патриотским организацијама, покретима, политичким странкама и Српском православном црквом учествује у свим будућим заједничким активностима које су усредсређене на враћање Косова и Метохије у правни и политички поредак Републике Србије.

Бошко Обрадовић, Српски покрет Двери
Предраг Богићевић, Равногорски покрет
Саша Варинац, Усправна Србија
Никола Маленчић, Нова снага Србије
Братислав Симовић, Не дамо ђедовину
др Борислав Антонијевић, Лекари и родитељи за науку и етику

 

Извор Двери, 26. септембар 2022. 

 

Заветници подржали Окупљање за Косово и Метохију

Српска странка Заветници поздравља позив истакнутих српских интелектуалаца на обједињавање државотворних снага у очувању Косова и Метохије у саставу Републике Србије.

„Косово ће у 21. веку бити мера и провера свих нас”, подсећањем на речи блаженопочившег патријарха Павла пружамо пуну подршку успостављању националног јединства и друштвеног консензуса. Верујемо да је то најбољи пут да се одупремо спољнополитичким притисцима који су усмерени ка томе да од Србије изнуде правно обавезујући споразум са Приштином, којим би се легализовала узурпација наше државне територије.

У потпуности делимо став српских интелектуалаца и јавних радника да Београд не треба да пристане на предлоге за решење конфликта који излазе из уставног оквира и важеће Резолуције 1244.

Српска странка Заветници ће подржати све иницијативе и конкретне активности које подстичу сабирање одговорних друштвених и политичких чиниоца који се недвосмислено залажу за неповредивост нашег суверенитета и територијалног интегритета.

Формирање једног оваквог заједничког националног фронта гарантује да се нити једна власт у будућности не сме усудити да потпише било какав вид признања лажне косовске независности, без обзира на притиске и уцене који долазе из иностранства. Насупрот томе, једини прави циљ и задатак сваке будуће власти мора бити враћање Косова и Метохије у пуну уставно-правну надлежност државе Србије.

 

Извор Стање ствари, 26. септембар 2022. 

 

Коалиција НАДА се придружује позиву за Окупљање за Косово и Метохију

Српска коалиција НАДА коју чине Нови ДСС и ПОКС, придружује се позиву групе српских интелектуалаца да државно и национално одговорни појединци и организације дефинишу и светској и домаћој јавности упуте свој јасан став о решавању питања Косова и Метохије.

Сматрајући да је питање Косова и Метохије надстраначко и најважније државно питање, доследно и неодустајно заступајући став да једини циљ мора бити пуна реинтеграција Косова и Метохије у уставноправни поредак Републике Србије у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, Српска коалиција НАДА одбацује и осуђује све спољне притиске и покушаје уцена у којима се истиче захтев да Србија призна сецесију своје јужне покрајине, било захтевима за изричито признање, било захтевима за признање израженим еуфемизмима: прихватање независности, закључивање правно обавезујућег споразума о нормализацији односа Београда и Приштине и слично.

Српска коалиција Нада ће такође, учествовати у свим активностима које проистекну из ове иницијативе, а које имају за циљ ширење уверења о неопходности заштите територијалне целовитости Републике Србије, тиме одлучног отпора било каквој и било чијој идеји признања, прихватања сецесије Косова, поделе или размене државне територије, у било којој форми изражене.

 

Извор Нови ДСС, 27. септембар 2022. 

 

Народна странка подржава Проглас за окупљање у одбрани Косова и Метохије

Народна странка подржава Проглас истакнутих интелектуалаца за окупљање у одбрани Косова и Метохије.

Народна странка подржава ову иницијативу истакнутих српских интелектуалаца, као и све друге активности које доприносе постизању националног јединства, учвршћивању политике непризнавања сецесије наше јужне покрајине и заштити државног и националног интереса на Косову и Метохији.

Сведоци смо компликованих међународних околности, као и убрзања дипломатских активности које за циљ имају да Србија пристане на чланство такозваног „Косова” у Уједињеним нацијама.

Сматрамо да није више довољно рећи да „никада нећемо признати Косово”, већ је неопходно да држава Србија учини све што је у њеној моћи да спречи чланство такозваног „Косова” у УН.

Из тог разлога још једном позивамо председника Републике да упути писма председницима Русије и Кине у којима ће их обавестити да Србија никада неће признати такозвано „Косово” и од њих тражити да искористе своје право вета у Савету безбедности ако питање чланства Приштине у УН дође на разматрање овог тела.

Народна странка ће наставити да се бескомпромисно залаже за очување Косова и Метохије у саставу Србије, као и за успостављање демократије у нашој земљи.

Извор Народна странка, 28. септембар 2022.

 

(Нови Стандард, 28. 09. 2022)