Покрет за одбрану Косова и Метохије

Шубарић демантује наводе о замени 17 хектара земље за 18 ари – треба да се уради процена вредности

Фото: ВОА/Printscreen

Апсолутно су нетачна и произвољна тумачења да је Општина Грачаница извршила замену 17 хектара општинског земљишта за 18 ари приватног земљишта, градоначелница Грачанице, Љиљана Шубарић, управо је демантовала јучерашње медијске наводе и тврдње појединих политичара.

У Грачаници је јуче одржана седница Скупштине општине на којој је, како је јуче јавио Медија центар Чаглавица, усвојена „Одлука о размени општинске непокретне имовине“, а према којој Општина Грачаница размењује, односно даје Реџи Шоши скоро 17 хектара земље, а Шоши заузврат општини Грачаница уступа свој приватни пут површине око 18 ари.

Јуче се био огласио и бивши градоначеник Грачанице, Бранимир Стојановић, који је уз наводе да је „поклоњено 17 хектара општинске земље за 18 ари“, навео да је у питању „издаја Срба“. Потом су уследиле и реакције ГИ „Српски опстанак“ и ГИ за Зубин Поток, који су поручили да „одлука СО Грачаница мења демографску слику у тој општини“.

Данас се, међутим, огласила градоначелница Грачанице, Љиљана Шубарић, наводећи да су „апсолутно нетачна и произвољна тумачења да је Општина Грачаница извршила замену 17 хектара општинског земљишта за 18 ари приватног земљишта“.

„Истина је да се Општина Грачаница дугорочно и стратешки бори да заштити интерес српског народа у Грачаници. Нажалост, површним и нетачним тумачењима дошло је до узнемирења јавности, а истина је остала у другом плану“, назначила је Шубарић.

Тврди да је одлуком Скупштине општине Грачаница од 28. септембра, општина добила 18 ари земљишта у категорији путне инфраструктуре, на ком постоји важан стратешки локални пут у оквиру стамбене зоне.

Са друге стране, каже да је као компензација власнику тог инфраструктурног земљишта понуђен пропорционални део опшинског земљишта на ободу Грачанице, а „никако 17 хектара како се то у медијима погрешно наводи“.

„Тек када надлежне институције – Министарство локалне самоуправе, Министарство пољопривреде, а након свих Министарство финансија изврше процену вредности оба земљишта, утврдиће се који део од 17 хектара на ободу Грачанице ће бити размењен, а процене стручних служби су да то неће бити више од 1/6 поменуте парцеле – камењара“, назначила је Шубарић.

Уједно додаје да се поменуто земљиште категорише као земљиште треће категорије, а да у реалности представља камењар без струје, воде или било какве пратеће инфраструктуре.

„На њему није могућа никаква градња насеља или других објеката којима би се мењала етничка структура Грачанице или околних насеља како појединци злонамерно тврде“, поручила је Шубарић.

Каже и да важећи „Општински Развојни План 2014-2029“ сведочи о томе да на поменутој општинској парцели није планиран никакав вид градње.

Да будем сасвим јасна, општина добија 18 ари употребљивог и стратешки важног инфраструктурног земљишта које се користи за пут, за део неупотребљивог земљишта – камењара од око 3 хектара на ком није могућа никаква градња

 

Шубарић закључује да ни на који начин није угрожен јавни интерес грађана Грачанице, већ напротив, да је сачуван „добијањем стратешки важног инфраструктурног земљишта – пута у стамбеној зони“.

Са друге стране, тврде да они „којима је политика испред интереса грађана“, тако нешто нити желе, нити могу да виде и разумеју“, те да оптужујући друге, „полазе од себе и свих злоупотреба које су сами починили“.

„Општина Грачаница наставиће да се бори и заступа једино интересе српског народа и од такве политике никада нећемо одустати“, прецизирала је на крају своје реакције Шубарић.

(КоССев, 29. 09. 2022)